Amsterdam krijgt Nationaal Holocaust Museum en Holocaust Namenmonument Nederland

IMG_20160509_164140In Amsterdam komen het National Holocaust Museum en het Holocaust Namen-monument Nederland. Tot nu toe hadden de ruim 102.0000 slachtoffers van de Holocaust geen eigen monument. Op het nieuwe monument komen alle namen te staan van Joden, Sinti en Roma die vanuit ons land zijn gedeporteerd en Nederlandse Joden die in andere landen woonden, die in nazi-vernietigingskampen, op transporten en dodenmarsen zijn vermoord of omgekomen.

Oorspronkelijk was het idee dat het in het Wertheim Park zou komen, achter het bestaande Auschwitz-monument van Jan Wolkers, maar na bezwaren van omwonenden moest de gemeente Amsterdam op zoek naar een alternatief. Uit 16 locaties werd de groenstrook langs de Weesperstraat achter de tuin van de Hermitage gekozen, op een steenworp afstand van de Synagoge, het Joods Historisch Museum en de Dokwerker. De gemeenteraad moet het plan nog goedkeuren.

Het Nationaal Holocaust Museum komt in de voormalig hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan, ook op een steenworp afstand. De Kweekschool speelde een belangrijke rol in de Tweede Wereldoorlog bij de ontsnapping van honderden kinderen. In de Hollandsche Schouwburg aan de overkant van de straat werden tienduizenden Joden samengebracht om op transport naar Westerbork – en verder – te worden gezet.

De kinderen tot twaalf jaar werden in de crèche naast de hervormde School ondergebracht, gescheiden van hun ouders, in afwachting van hetzelfde lot. Medewerkers van deze crèche wisten ruim 600 Joodse kinderen  in veiligheid te brengen. Het museum worden ondergebracht in beide gebouwen: de schouwburg symboliseert de vernietiging, de crèche de redding.

Lees ook:Kabinet steunt Nationaal Holocaust Museum en Namenmonument
Lees ook:Zondag 29 januari: Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Kamp Amersfoort vergeten stukje Holocaust
Lees ook:Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam
Lees ook:Zondag 31 januari: Nationale Holocaust Herdenking in Amsterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>