Witte Pasen: gure weer spelbreker bij paastradities

Tijdens Pasen herdenken christenen het lijden, de dood en de verrijzenis van Jezus. Lang voor de opkomst van het christendom was Pasen een lentefeest ter ere van de zon. Er zijn dan ook veel manieren waarop Pasen wordt gevierd. Er is dit jaar één verschil: het is allesbehalve lente. Hier en daar is zelfs sprake van een Witte Paas. Dat was lastig paaseieren zoeken. Het ei staat symbool voor hergeboorte, maar ook voor vruchtbaarheid en ontkiemend leven in de natuur. Meer dan 7000 jaar geleden begroeven boeren al eieren om de akkers vruchtbaar te maken. Nog steeds verstoppen paashazen eieren in de tuin. De felgekleurde eieren stellen de kleuren van de felle zon en van de natuur voor.

Paasvuren kunnen wellicht niet doorgaan, omdat de paasbulten vaak op weilanden zijn opgebouwd. Die zijn door alle regen onbegaanbare modderpoelen geworden. Vorig jaar was het onzeker of er paasvuren mochten worden aangestoken door langdurige droogte. Er was gevaar op het overslaan van de branden op omliggende bosgebieden. In 2005 bleef de rook van paasvuren op tweede paasdag hangen en vormde een dikke smoglaag. Door de oostenwind kon je in de Randstad de rooklucht uit Duitsland en Oost-Nederland ruiken. 


De Paoskerls in Ootmarsum draaien hun handen niet om voor slecht weer: hand in hand ‘vlögeln’ ze door het stadje, gekleed in lange regenpas en met een gleufhoed op. De organisatie van de paasmarathon in Utrecht heeft extra opvangpunten langs het traject gecreëerd voor gestrande hardlopers. Fruittelers hebben hun bloeiende fruitbomen besproeid: daardoor zit er nu een laagje ijs over de bloesems en vriezen die niet kapot. Niet om de bloesem te redden, maar de latere fruitoogst.
Op tweede paasdag gaan mensen massaal naar de meubelboulevard. Ook dat is te herleiden naar de oorsprong van Pasen: het feest van een nieuw begin. Door sneeuw en gladheid kunnen er lange files ontstaan. Eén troost: eind deze week stijgt het kwik naar waarden met dubbele cijfers.

Lees ook:Paastradities: paaseieren, paasvuren, Poaskerls en paasstaakslepen
Lees ook:Poaskearls en vlögeln in Ootmarssum: oude paasgebruiken
Lees ook:Folklore tijdens Pasen: paasvuren, poaskerls en paaseieren
Lees ook:Pasen: paaseieren, paasvuren en andere tradities
Lees ook:Paasvuren, Poaskerle en andere folklore rond Pasen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>