Luns zag huwelijken Beatrix en Margriet niet zitten

Joseph Luns was tegen het huwelijk van een prinses met iemand van lage adel, laat staan met een gewone burgerman. Claus von Amsberg was volgens Luns van lage komaf en Pieter van Vollenhoven kon als gewone burger al helemaal niet door de beugel. Dat staat in de biografie van Albert Kersten over de in 2002 overleden minister van Buitenlandse Zaken, die gisteren is verschenen. Prins Bernhard vroeg Luns te zoeken naar een geschikte huwelijkskandidaat voor Beatrix: hij maakte een lijstje van jongemannen van hoge adel en liet die stuk voor stuk opdraven voor een dineetje met de kroonprinses. Maar zij koos voor iemand anders en trouwde in 1966 met Claus von Amsberg.

 

Het huwelijk tussen prinses Margriet en Van Vollenhoven had volgens Luns al helemaal niet mogen plaatsvinden. Hij wilde dat de toenmalige premier Marijnen Van Vollenhoven zou influisteren dat hij zich moest terugtrekken; anders moest de prinses maar gewoon ‘mevrouw Van Vollenhoven’ gaan heten. Luns vond dat de monarchie werd ondermijnd als de Koninklijke familie werd uitgebreid met gewone medemensen. Prinses Margriet was de eerste die haar zin doorzette; de zonen van Beatrix en Margriet trouwden allemaal met een meisje dat niet van adel was. Overigens zijn inmiddels bijna alle Europese hoven huwelijk voltrokken met gewone medemensen. Luns was van conservatieve snit, kwam uit de gelederen van de KVP (Katholieke Volks Partij, die in 1980 opging in het CDA), was minister van Buitenlandse Zaken van 1956 tot 1971 en secretaris-generaal van de NAVO van 1971 tot 1984.

Lees ook:Gouden huwelijk prinses Margriet & Pieter van Vollenhoven: dinsdag 10 januari
Lees ook:Koninklijke familie compleet op Koninginnedag
Lees ook:Koning bij viering 200 jaar Hoge Raad van Adel
Lees ook:Koningin en familieleden naar herdenking Apeldoorn
Lees ook:Prinses Margriet bij Introdans

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>