Koning bij viering 200 jaar Hoge Raad van Adel

IMG_20161012_132808Maandag 23 juni is de koning aanwezig bij de viering van 200 jaar Hoge Raad van Adel in de Haagse Ridderzaal. Hij krijgt dan het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘Wapenregister van de Nederlandse Adel‘. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie presenteert het ‘Grootzegel van Zijne Majesteit Willem-Alexander Koning der Nederlanden’. De vaderlandse vorsten gebruikten grootzegels als waarborg voor echtheid van belangrijke documenten.

Op 24 juni 1814 richtte prins Willem Frederik, de latere koning Willem I, een ‘College van Heraldie’  op onder de naam Hoge Raad van Adel, om zich te laten adviseren over ceremonie, adeldom en overheidsheraldiek. De nieuwe koning creëerde een nieuwe adel in de noordelijke Nederlanden, waar de oude adel vrijwel helemaal was uitgestorven. Het is een vast adviesorgaan van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en adviseert onder meer over wapens en vlaggen van publiekrechtelijke lichamen, leden van het Koninklijk Huis en emblemen van krijgsmachtonderdelen.

Lees ook:Koning opent nieuwbouw Hoge Raad der Nederlanden op 20 april (23 april Open Dag publiek)
Lees ook:Tentoonstelling Ingehuldigd! in de Nieuwe Kerk
Lees ook:Koning naar Oudewater voor viering 750 jaar stadsrechten
Lees ook:Ridders van Oranje in paleis Het Loo
Lees ook:Luns zag huwelijken Beatrix en Margriet niet zitten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>