KNMI waarschuwt voor extreem weer

IMG_20160516_161545De KNMI meldde gisteren al dat het vandaag een barre winterdag wordt, maar schaalt de waarschuwing op naar extreem weer. Het KNMI raadt het publiek aan weerberichten en waarschuwingen te blijven volgen. (februari 2012: klik hier).Vanuit het zuidoosten sneeuwt het licht: ‘s middags sneeuwt het in een groot deel van het land. In het hele land kan het plaatselijke glad worden. In de kustprovincies staat een krachtige noordoostenwind: door de combinatie van sneeuw en wind is er vooral in het noorden kans op sneeuwjacht en vorming van sneeuwduinen. Het vriest niet hard, maar door de harde wind voelt het snijdend koud aan: voor het gevoel op -10 tot -15 graden. De wind wordt in de kustprovincies krachtig tot hard, windkracht 6 tot 7, in het Waddengebied mogelijk stormachtig, windkracht 8.

Ook zondag kan er (vooral in het noorden) nog wat sneeuw vallen, maar de wind neemt af. Misschien is het verstandig om zaterdag niet naar buiten te gaan; zondag ziet er wellicht ietsje beter uit om voorzichtig de ijzers onder te binden. De dagen erna blijft het droog en vriest het ’s nachts matig en overdag een beetje. Wellicht is het dan ideaal weer om de schaatsen écht aan te trekken en eropuit te gaan. De NS rijdt een aangepaste dienstregeling en waarschuwt reizigers de website in de gaten te houden voor de actuele stand van zaken.

De Reddingsbrigade Nederland staat paraat om ijsreddingen uit te voeren en heeft speciale terreinwagens klaarstaan om agenten naar door sneeuw en ijs moeilijk bereikbare plekken te vervoeren. De eigen wagens van de politie zijn niet toegerust op extreme winterse omstandigheden. Het ijs is op veel grote vaarten en plassen nog steeds verraderlijk, maar de reddingsorganisatie verwacht dat toch veel mensen zullen gaan schaatsen: ‘In combinatie met de extreme kou kunnen mensen snel in de problemen komen.’ Ze adviseert een touw en een mobieltje mee te nemen en niet in het donker te schaatsen.

Lees ook:KNMI waarschuwt voor windstoten
Lees ook:Herfststorm op komst – zondag aan de kust zuidwesterstorm
Lees ook:Storm boven Nederland
Lees ook:Kerst begint met storm – de derde in korte tijd
Lees ook:Zuidwesterstorm op komst: code oranje voor Noord-Holland, Friesland en Groningen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>