Weinig problemen door droogte en lage rivierstand

September was een droge maand: gemiddeld viel over Nederland 30 milliliter, terwijl dat normaal 75 is. Boeren hebben er weinig last van: die hebben het juist zwaar bij veel regen. Rivieren vervoeren steeds minder water, maar voor de natuur langs de waterlopen is een afwisseling van droge en natte perioden juist gunstig. Het vrachtvervoer over water spint er garen bij: de vaargeul is smaller en ondieper. Daardoor kan een schip minder vracht vervoeren en moeten er meer schepen worden ingezet: een uitkomst in economisch barre tijden. Dijken langs de rivieren worden extra in de gaten gehouden: zwakke dijken kunnen uitdrogen en gaan schuiven, zoals in 2003 in Wilnis gebeurde.

 

De Rijn voert de laatste weken steeds minder water naar de zee. Normaal stroomt 1650 tot 2000 m2 water per seconde langs Lobith, waar de Rijn Nederland binnenkomt. Nu is dat nog maar 890 m2, volgens Rijkswaterstaat de laagste stand sinds 2003: toen stroomde in de zomer 790 m2 Nederland binnen. De Waal en de IJssel hebben geen stuwen: door de lage rivierstand is de vaargeul smal, met een beperkte diepte. Op de IJssel zijn daarom scheepsbeperkende maatregelen van kracht, zoals een inhaalverbod voor schepen.

 

De waterschappen hebben nog geen problemen, omdat de vraag naar water laag is. Zo heeft de landbouw geen extra water meer nodig, omdat de verdamping klein is. Hier en daar moeten waterschappen pompen inzetten, omdat door de lage rivierstand geen water in de inlaatpunten kan stromen. Door de geringe vraag kunnen alternatieven voldoende water leveren. Er is de komende dagen wel regen voorspeld: in ons land, maar niet rond het Duitse deel van de Rijn. De waterhoogte bij Lobith zal dan ook nog iets verder afnemen, maar dat is door de geringe waterbehoefte geen probleem.

 

In het zuiden vallen beken, poelen en vennen droog: daar profiteren de kikker en de kamsalamander van. Door de lage waterstand zijn er minder vissen, hun natuurlijke vijand. Hoogheemraadschappen houden de dijken extra in de gaten, omdat droogte zwakke plekken in groene dijken kan veroorzaken. De Lekdijk langs de Alblasserwaard bij Kinderdijk is bijvoorbeeld een dijk die zou kunnen gaan verschuiven. De dijk is hoog genoeg, maar nog niet versterkt. Dan zou hetzelfde kunnen gebeuren als in 2003 in Wilnis, toen een afschuivende boezemdijk een enorme ravage aanrichtte.

Lees ook:Waterpeil rivieren stijgt meer dan verwacht
Lees ook:Record: langste periode laagwater in de Rijn ooit
Lees ook:Waterstand rivieren steeds lager
Lees ook:Stijging waterpeil rivieren valt mee
Lees ook:Hoogwater in Rotterdam en Dordrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>