Waterstand rivieren steeds lager

Na een verregende zomer is het deze herfst extreem droog. Daardoor daalt de waterstand in de grote rivieren gestaag en begint de scheepvaart er last van te krijgen. In Nijmegen liggen vrachtschepen die aanmeerden in de Waalhaven inmiddels op het droge. Maandag is de waterstand van de Rijn bij Lobith (waar de rivier Nederland binnenkomt) nog maar 7 meter boven NAP: dat is extreem laag.

 

Veel vrachtschepen op de Rijn en de Waal kunnen alleen nog varen met de halve lading vanwege de lage waterstand in Nederland en Duitsland; dat levert voor transportbedrijven een extra kostenpost op. Ook door de IJssel stroomt weinig water. Sinterklaas had daar last van: zaterdagmiddag moest hij in Dieren met de veerpont komen, omdat zijn stoomboot niet kon aanmeren door het lage water. In Deventer moet een noodgemaal ervoor zorgen dat het Sallandse achterland nog water uit de IJssel krijgt. Door klimaatverandering bestaat de kans dat Nederland vaker met langdurige periodes van laagwater te maken krijgt, van 70 tot wel 100 dagen. Als de waterstand verder zakt, kunnen vrachtschepen uiteindelijk helemaal niet meer varen.

Lees ook:Record: langste periode laagwater in de Rijn ooit
Lees ook:Juni 2016: hoge waterstanden in Nederlandse rivieren
Lees ook:Waterpeil Rijn over hoogste punt heen
Lees ook:Veerboot Texel opnieuw uit de vaart
Lees ook:Laagste waterstand Rijn ooit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>