Record: langste periode laagwater in de Rijn ooit

Sinds 121 dagen stroomt er minder dan 1.500 kubieke meter water per seconde via de Rijn ons land binnen. Daarmee is het record van 1976 gebroken: toen stroomde er 120 lang minder dan 1.500 kubieke meter water de grens over, voor Rijkswaterstaat de grens, waaronder sprake is van laagwater. De Rijksdienst meet de waterstand van de Rijn bij Lobith (Tolkamer). Dinsdagmiddag was de stand er 7.10 meter boven NAP. De laagste stand ooit gemeten was 6,90 meter in augustus 2003.

Het waterpeil in de Rijn zakt de komende dagen naar verwachting verder. Door de lage waterstand kunnen binnenvaartschepen minder lading vervoeren omdat ze anders op de bodem vast komen te liggen. Oorzaak van de laagwaterstand id weinig neerslag in het stroomgebied. Volgens Rijkswaterstaat heeft het voorlopig nog geen grote gevolgen voor natuur, landbouw, industrie en drinkwatervoorziening. Om zoveel mogelijk water vast te houden, heeft Rijkswaterstaat de stuwen in de Neder-Rijn en de voorsluis van de Sluis Eefde (aan de IJssel boven Zutphen) gesloten en sinds 18 juli de Prins Bernhardsluizen in Tiel geopend.

Lees ook:Laagste waterstand Rijn ooit
Lees ook:Uiterwaarden Rijn en Maas mogelijk ontruimd vanwege hoogwater
Lees ook:Juni 2016: hoge waterstanden in Nederlandse rivieren
Lees ook:Waterpeil Rijn over hoogste punt heen
Lees ook:Rivieren beleven voor derde maal dit jaar hoogwater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>