Eremedaille dirigent Gustav Leonhardt

Koningin Beatrix heeft vrijdag 22 mei 2009 op Paleis Huis ten Bosch de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap overhandigd aan dirigent, klavecinist en organist Gustav Leonhardt. De Eremedaille is een van de hoogste onderscheidingen in de Huisorde van Oranje. Het is geen Nederlandse Koninklijke onderscheiding en wordt buiten de ministeriële verantwoordelijkheid door de koningin als hoofd van haar Huis verleend: het zijn de particuliere lintjes van het Koninklijk Huis. De vorstin kent ze toe aan personen met uitzonderlijke verdiensten op het gebied van kunst en wetenschap die daarnaast een bijzondere band hebben met het Koninklijk Huis. Gustav Leonhardt (80) is een van de grondlegger van de authentieke muziekuitvoeringen.

 

Bij die uitvoeringen worden muziekstukken gespeeld  met instrumenten die gangbaar waren in de tijd dat het stuk werd gecomponeerd. Beroemd zijn de talloze opnames van Leonhardt van klavecimbel -en orgelwerken van Johann Sebastian Bach, maar hij heeft ook menig andere componist uit de internationale renaissance -en barokmuziek op de kaart gezet. Leonhardt is docent klavecimbel aan het conservatorium van Amsterdam en organist van de Nieuwe Kerk. Hij woont sinds 1970 in een deel van Huis Bartolli aan de Amsterdamse Herengracht: het Nederlands Theater Instituut huurde jarenlang het andere deel van het huis (en de panden ernaast). Eerdere Eremedailles gingen naar schrijver Hella Haasse, choreograaf en voormalig leider van het Nederlands Dans Theater Jiri Kylian, oud-ballerina Alexandra Radius, beeldend kunstenaar Peter Struycken en cabaretier Paul van Vliet.

Lees ook:Meester oude muziek Gustav Leonhardt overleden
Lees ook:Huygens tentoonstelling in de Grote Kerk van Den Haag
Lees ook:Koninklijk Huis heeft eigen YouTube kanaal
Lees ook:Beatrix opent nieuw Armando Museum
Lees ook:Vijfde editie De Nacht van Kunst & Wetenschap op 24 mei in Groningen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>