Marker Wadden nu al populair bij vogels als broedplek

IMG_20160522_123256In het Markermeer is sinds enige tijd het eerste stukje nieuw land zichtbaar, dat deel gaat uitmaken van de eilandengroep Marker Wadden. Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat zijn bezig de eilanden op te spuiten. In het gebied tussen Lelystad en Enkhuizen moet ‘een archipel aan eilanden ontstaat’, hoopt Natuurmonumenten. ‘Dat is nodig om de vis- en vogelstand weer tot bloei te brengen.’ De plek is nu al populair bij vogels als broedplek.

Bij tellingen hebben medewerkers van Natuurmonumenten de afgelopen maanden meer dan 2000 nesten gevonden. De Marker Wadden moeten uiteindelijk een archipel va n10.000 hectare vormen, een van de grootste natuurherstelprojecten van Europa. De eilanden worden opgespoten met klei die op de bodem van het Markermeer ligt en daar het natuurlijk evenwicht verstoort.De eilanden kunnen worden gevormd door deze overtollige klei en kunnen daarna een aantrekkelijke omgeving worden voor flora en fauna. Aan de andere kant krijgt het leven in het Markermeer een opkikker door het weghalen van de klei van de bodem.

Het Markermeer ‘zit op dit moment ecologisch op slot.’ Door de in 1976 aangelegde dijk tussen Enkhuizen en Lelystad werd het Markermeer afgesloten van de rest van het open water. In 1986 werd besloten geen nieuwe polder aan te leggen; het Markermeer veranderde in een saaie plas troebel water waar leven amper mogelijk was. Uiteindelijk zal het grootste eiland voor recreanten toegankelijk worden; in 2018 gaat het haventje voor het publiek open.

Lees ook:Eerste stukje nieuw land in Markermeer zichtbaar
Lees ook:Nieuw stukje Nederland: de Marker Wadden
Lees ook:Vrachtschip gezonken in Markermeer
Lees ook:Zandplaat moet Houtribdijk verstevigen
Lees ook:Waddenzee nu officieel Werelderfgoed

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>