Waddenzee nu officieel Werelderfgoed

IMG_20160524_162327De Waddenzee is op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. Dat heeft de commissie van de VN organisatie voor onderwijs, cultuur en wetenschap vrijdag besloten. Het gaat om de Nederlandse en de Duitse wadden van Texel tot aan Sylt, het Duitse schiereiland tegen Denemarken aan. Minister Verburg van Landbouw was in haar nopjes: het onderstreept volgens haar dat de Waddenzee zo’n grote natuurwaarde heeft, dat deze bescherming verdient. Eilandbewoners zijn minder enthousiast; ze vrezen dat hun vrijheid nu wordt ingeperkt. Volgens de voordragers gaat het om de zee, niet om de eilanden. Ook gasboringen kunnen doorgaan. De Werelderfgoedlijst bestaat uit 878 gebieden, waarvan 199 natuurgebieden. Nederland staat er nu zeven keer op met cultureel erfgoed. Dat zijn:

 

(1) De Beemster in Noord-Holland: het eerste stukje land dat (in de 17e eeuw) in ons land werd veroverd op de zee. Het strak geordende landschap van rechte wegen, kanalen, dijken en akkers is later in nieuwe koloniën, bijvoorbeeld in Noord-Amerika, overgenomen.

(2) De rij windmolens bij Kinderdijk (Zuid-Holland) uit de 19e eeuw: Nederlands landschap ten top.

(3) Het Rietveld-Schröderhuis in Utrecht geldt als boegbeeld van kunststroming De Stijl en als ijkpunt in de moderne architectuur.

(4) Het voormalig eiland Schokland in Flevoland werd in 1859 ontruimd vanwege het wassende water. Na het ontstaan van het IJsselmeer werd het eiland teruggewonnen op de zee: volgens Unesco staat het symbool voor de strijd van de Nederlanders tegen oprukkend water.

(5) De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometerlange verdedigingslinie rondom Amsterdam, met 45 forten. Stukken land konden onder water worden gezet om de opmars van de vijand te stuiten. De Stelling werd gebouwd tussen 1883 en 1920 en diende als laatste toevluchtsoord als de vijand de verderop gelegen Hollandse Waterlinie had doorbroken. Eenmaal voltooid, bleek het in militair opzicht van weinig waarde, met de opmars van zwaar legermaterieel en van de luchtmacht.

(6) Het Woudagemaal in Lemmer (Friesland) is het grootste stoomgemaal ooit gebouwd en nog steeds in gebruik. Ook dit staat symbool voor de strijd van de Nederlanders tegen het water, nu met behulp van de moderne techniek.

Lees ook:Week van de Geschiedenis 2010
Lees ook:Pampus opnieuw onbewoond eiland
Lees ook:Grachtengordel voorgedragen voor werelderfgoed
Lees ook:Opening nieuwe geul van de Waal bij Nijmegen
Lees ook:Bijzonder natuurverschijnsel op Texel: vogelplas Wagejot kleurt flamingo-roze

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>