Nieuw stukje Nederland: de Marker Wadden

IMG_20160522_123256Nederland krijgt er een nieuw stukje grondgebied bij: de Marker Wadden. In het Markermeer komt 750 hectare aan eilandjes in een moerasgebied van 10.000 hectare, vijf keer zo groot als de Tweede Maasvlakte. Doel is de natuurkwaliteit van het Markermeer te verbeteren. Daarmee wordt dit het grootste natuurherstelproject van Europa. Natuurmonumenten kreeg daarvoor in 2012 al 15 miljoen euro van de Postcode Loterij. De totale aanleg zal 300 miljoen euro kosten.

Het Markermeer is het laatste stuk voormalige Zuiderzee dat volgens de oorspronkelijke plannen zou worden ingepolderd. In 1976 werd de Houtribdijk aangelegd, een dijk die het Markermeer afsloot tussen Enkhuizen en Lelystad, maar in 1986 besloot het kabinet Lubbers-II dat de polder er niet kwam. Maar omdat de waterplas is afgesloten, veranderde het in een ‘saaie bak troebel water’ waar waterplanten, vissen en schelpdieren amper kunnen overleven.

Baggerbedrijf Boskalis start begin volgend jaar met de aanleg van 400 hectare vooreen totaal bedrag van 50 miljoen euro. De eilandjes komen er met klei uit de bodem van het Markermeer, die wordt ingespoten in zanddammen. Stranden, lage duinen en een stenen dam moeten luwte creëren waarachter de natuur zich beschermd kan ontwikkelen, aldus Boskalis. Mensen zijn ook welkom: op de zanddammen komen paden en vlonders, vogelkijkhutten, een grote uitkijktoren en een natuurspeeltuin.

Lees ook:Marker Wadden nu al populair bij vogels als broedplek
Lees ook:Artis komt miljoenen tekort voor renovatie
Lees ook:‘Big Sue’ van Lucian Freud brengt recordbedrag op
Lees ook:Jackpot Staatsloterij moet 10 juli vallen
Lees ook:Omstreden rijksweg A16 Rotterdam komt er

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>