Oliebollentest 2013: van ‘hulde’ tot ‘zelfs niet geschikt als visvoer’

Sinds 1993 organiseert het Algemeen Dagblad (AD) de jaarlijkse nationale oliebollentest. De uitslag van de 21e editie verscheen zaterdag 28 december 2013 in de krant (2014: klik hier). Richard Visser uit Rotterdam komt voor de negende keer als beste oliebollenbakker van Nederland uit de bus, met een 10. Vorig jaar werd hij van de eerste plaats verdrongen door de bakkerij van Willy en Inge Olink in Maarssen en werd hij tweede. Visser ergert zich aan collega-bakkers die geen liefde voor hun werk tonen. ‘Iedereen kan een vergunning krijgen, eisen van vakbekwaamheid worden helemaal niet meer gesteld. Je wil toch niet dat jouw foute olie de oorzaak is dat iemand kanker krijgt?’  Er zaten volgens de jury 15 oneetbare baksels tussen die nul tot 3,5 scoorden. Steekproefsgewijs werden in het hele land oliebollen getest, mét krenten. De bollen die het AD verzamelt, worden blind getest door 12 mensen bij het Centrum voor Smaakonderzoek (SCO) in Wageningen.

De slechtste oliebol komt uit Leiden: dat is volgens het panel een ‘kiepeltonbol’. Andere bollen werden omschreven als ‘pussig gezwel met krenten als zwarte mee-eters’ (Leidschendam), ‘klef bolletje met zurige bijsmaak’ (Dronten), ‘lijkt op een plastic speeltje voor de hond; bij inknijpen komt er wit schuimende olie uit’ (Amsterdam), ‘keiharde, opgewarmde gedrochtjes’ (Papendrecht), ‘bleke, smakeloze meelballen’ (Den Bosch), ‘heeft waarschijnlijk de bak met diesel gevuld in plaats van olie’ (Purmerend), ‘smaakt naar sigaretten, smerige plaktoestand en echt ranzig’ (Nederweert) en ‘zelfs niet meer geschikt als visvoer’ (Utrecht). De oliebol  met Oudejaar is een typisch Nederlandse traditie die teruggaat naar de 18e eeuw Daarvoor aten Hollanders al eeuwenlang oliekoeken: platte oliebollen, die dikker werden toen er meer olie werd gebruikt om ze in te bakken. In 1868 nam de Dikke Van Dale het woord ‘oliebol’ in haar woordenlijst op. Op de kermis heten ze ‘krentenbollen’; oliebollen zijn daar meelproppen zonder iets erin.

De top-3:

1. Richards Visser’s gebakkraam Rotterdam

2. Bakkerij Klootwijk

3. Meesterbakker Voskamp, Spijkenisse: oud winnaar en weer terug aan de top.

Lees ook:AD Oliebollentest 2013
Lees ook:AD Oliebollentest 2012
Lees ook:AD Oliebollentest 2016: ‘er wordt steeds beter gebakken’
Lees ook:AD Oliebollentest 2014
Lees ook:Beste oliebol in Rotterdam, braakbal in Leiden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>