AD Oliebollentest 2014

Sinds 1993 organiseert het Algemeen Dagblad (AD) de jaarlijkse nationale oliebollentest (2015: klik hier). Zo typisch Nederland als de oliebol met oudejaar is, zo is de oliebollentest inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend fenomeen. De uitslag van de 22e editie ia zaterdag 28 december bekend geworden. Dit jaar heeft bakker Jeroen Brokking uit IJsselstein de beste oliebollen op zijn naam staan. De winnaar van vorig jaar (en negenvoudig kampioen) Richard Visser uit Rotterdam eindigt dit jaar als derde. Nummer twee dit jaar is de verswinkel van Ruud & Chantal Gremmee uit Rossum. Vanwege de sneeuwval konden zij niet bij de prijsuitreiking zijn.

Steekproefsgewijs werden in het hele land van 18 november tot en met 3 december op 159 plaatsen in het hele land oliebollen getest. In totaal scoorden 56 locaties onder de 6 en zeven 9 of hoger. Alleen de winnaar kreeg een 10: ‘absolute dooreter’, meldt de begeleidende tekst bij het cijfer. De bollen die het AD verzamelt, gaan de vriezen in en worden blind getest bij het Centrum voor Smaakonderzoek (SCO) in Wageningen door panelleden. Zij zijn geselecteerd op hun vermogen om te proeven en moeten de bollen beoordelen op zaken als hoeveelheid vulling, luchtigheid, klefheid en kwaliteit van de olie. Ze proeven de oliebollen blind en ieder in een andere volgorde.

De geteste oliebollen hebben allemaal krenten en rozijnen. Op de kermis heten ze ‘krentenbollen’; oliebollen zijn in de volksmond meelproppen zonder iets erin.De oliebol met Oudejaar is een typisch Nederlandse traditie die teruggaat naar de 18e eeuw. Daarvoor aten Hollanders al eeuwenlang oliekoeken: platte oliebollen, die dikker werden toen er meer olie werd gebruikt om ze in te bakken. In 1868 nam de Dikke Van Dale het woord ‘oliebol’ in haar woordenlijst op.

Lees ook:Kraamhouders sidderen voor uitslag AD Oliebollentest
Lees ook:AD Oliebollentest 2016: ‘er wordt steeds beter gebakken’
Lees ook:AD Oliebollentest 2012
Lees ook:AD Oliebollentest 2013
Lees ook:Oliebollentest 2013: van ‘hulde’ tot ‘zelfs niet geschikt als visvoer’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>