AD Oliebollentest 2013

Sinds 1993 organiseert het Algemeen Dagblad (AD) de jaarlijkse nationale oliebollentest. De uitslag van de 21e editie verschijnt zaterdag 28 december 2013 in de krant, maar het AD meldt vandaag alvast dat de beste oliebol (met een 10) dit jaar opnieuw van Richard Visser uit Rotterdam komt (2014: klik hier). Vorig jaar moest hij het veld ruimen voor de bakkerij van Willy en Inge Olink uit Maarssen. Visser is voor de negende keer de beste oliebollenbakker van Nederland. In 1999 won hij voor het eerst, vorig jaar werd hij tweede en in 2010 werd hij (na een aantal persoonlijke tegenslagen) 16e.

De 44-jarige Visser is er op voorbereid dat het de komende dagen een gekkenhuis bij zijn kraam aan de Rotterdamse Heemraadssingel zal worden, met wachttijden van een uur of twee. Steekproefsgewijs werden in het hele land oliebollen getest, mét krenten. De bollen die het AD verzamelt, worden blind getest door 12 mensen bij het Centrum voor Smaakonderzoek (SCO) in Wageningen. Op de kermis heten ze ‘krentenbollen’; oliebollen zijn daar meelproppen zonder iets erin.De oliebol met Oudejaar is een typisch Nederlandse traditie die teruggaat naar de 18e eeuw Daarvoor aten Hollanders al eeuwenlang oliekoeken: platte oliebollen, die dikker werden toen er meer olie werd gebruikt om ze in te bakken. In 1868 nam de Dikke Van Dale het woord ‘oliebol’ in haar woordenlijst op.

Lees ook:AD Oliebollentest 2012
Lees ook:AD Oliebollentest 2014
Lees ook:Kraamhouders sidderen voor uitslag AD Oliebollentest
Lees ook:Oliebollentest 2011
Lees ook:Oliebollentest 2013: van ‘hulde’ tot ‘zelfs niet geschikt als visvoer’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>