Kinderen lopen massaal de avondvierdaagse

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Het is weer tijd voor de Avond4daagse! Dat gebeurt in het hele land: vier avonden wandelen, zingen en plezier maken met je vrienden uit de klas, je sportclub of vereniging. Het ‘meest gezellig wandelevenement van Nederland’ voor met name kinderen vindt overal in het land plaats.

In 1909 werd de term ‘vierdaagse‘ in Nederland geïntroduceerd. De Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) organiseerde wandelmarsen, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog waren die verboden. Bewoners in het Gooi wilden eropuit trekken en organiseerden in 1940 de voorloper van de avondvierdaagse. Dat vond navolging in andere plaatsen, maar de Duitsers waren er snel bij om ook dit te verbieden, omdat het in hun ogen verdacht veel leek op ‘samenscholingen tegen de bezetters’.

Na de oorlog namen pikten gemeenten en wandelverenigingen het idee van de avondvierdaagse op. Vandaag de dag heeft vrijwel iedere gemeente er wel een, vaak over drie afstanden, 5, 10 en 15 kilometer. De avondvierdaagsen zijn vooral gericht op de jeugd. Sommige avondvierdaagsen hebben parcours van 20 of 25 kilometer, vooral handig voor mensen die zich willen voorbereiden op langere afstanden, zoals de Nijmeegse Vierdaagse. In de loop der jaren zijn er ook vierdaagsen ontstaan voor onder meer zwemmen en fietsen.

Lees ook:De jaarlijkse avondvierdaagse komt eraan!
Lees ook:Het is weer tijd voor de Avond4daagse!
Lees ook:Challange Almere-Amsterdam
Lees ook:WK afstanden: Sven Kramer is weer helemaal terug, ook op de 10 kilometer
Lees ook:Groet uit Schoorl 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>