Het is weer tijd voor de Avond4daagse!

Het is weer tijd voor de Avond4daagse (2015: klik hier)! In het hele land worden ze georganiseerd, vier avonden wandelen, zingen en plezier maken met je vrienden uit de klas, je sportclub of vereniging. Het ‘meest gezellig wandelevenement van Nederland’ voor kinderen vindt overal in het land plaats. In 1909 werd de term ‘vierdaagse’ in Nederland geïntroduceerd. De Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding (KNBLO) hield in die tijd ‘wandelmarsen’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ze verboden, maar in het Gooi waren veel wandelaars die er graag op uit wilden trekken. Zij organiseerden de voorloper van de avondvierdaagse.

De eerste vond plaats in in 1940 en vond al gauw navolging in andere plaatsen in het land, maar de Duitsers verbonden ook deze nieuwe vorm van wandelen, omdat het in hun ogen ‘samenscholingen tegen de bezetters’ waren. Na de oorlog namen pikten veel gemeenten en lokale wandelverenigingen het idee van de avondvierdaagse op. Vandaag de dag heeft vrijwel iedere gemeente er wel een, vaak over drie afstanden, 5, 10 en 15 kilometer. De avondvierdaagsen zijn vooral gericht op de jeugd, mede gezien de afstanden. Sommige avondvierdaagsen hebben parcours van 20 of 25 kilometer, vooral handig voor mensen die grote wandelevenementen met veel grotere afstanden willen lopen, zoals de Nijmeegse Vierdaagse. In de loop der jaren zijn er ook vierdaagsen ontstaan voor onder meer zwemmen en fietsen.

Lees ook:Kinderen lopen massaal de avondvierdaagse
Lees ook:De jaarlijkse avondvierdaagse komt eraan!
Lees ook:Verdwijnt de Avondvierdaagse?
Lees ook:Groet uit Schoorl 2012
Lees ook:Juli: tijd voor fietsvierdaagsen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>