Johan Cruijff (68) overleden in Barcelona

download (1)Johan Cruijff is donderdag 24 maart overleden in zijn woonplaats Barcelona. Hij werd 68 jaar. Vorig jaar oktober maakte Cruijff bekend dat er longkanker bij hem was vastgesteld. Toch komt het bericht over zijn overlijden onverwacht. Hij wordt beschouwd als een van de beste voetballer in de geschiedenis van ons land. Hij is in huiselijke kring, omringd door familie en vrienden, overleden en wordt vrijdag in besloten kring gecremeerd.

Zie ook: Amsterdam ArenA moet Johan Cruijff Stadion gaan heten

De in 1947 in Amsterdam geboren Cruijff beleefde zijn grootste successen bij Ajax, waar hij op zijn 17e in het eerste elftal debuteerde. Hij leidde zijn club naar zes landstitels en bier KNVB-bekers. In 1971, 1972 en 1973 won Ajax drie keer op rij de Europa Cup I en in 1972 de wereldbeker. In 1973 ging hij naar FC Barcelona: hij maakte er naam door de club – onder leiding van zijn ‘oude’ trainer Rinus Michels – voor het eerst in 14 jaar de Spaanse landstitel te bezorgen. Aanvoerder Cruijff en trainer Michels zorgden met hun ‘totaalvoetbal’ ook voor de tweede plaats op het WK in 1978.

Als trainer van Ajax won de club twee keer de KNVB-beker in in 1987 de Europa Cup II; twee jaar later herhaalde hij dat met FC Barcelona. Daarna veroverde de Catalaanse club vier landstitels en in 1992 voor het eerst de Europa Cup I. Cruijff werd in 1971, 1973 en 1974 verkozen tot Europees Voetballer van het Jaar en in 1972 en 1973 tot Sportman van het Jaar. In 2002 kreeg hij een lintje en werd Officier in de orde van Oranje-Nassau.

Lees ook:Amsterdam ArenA moet Johan Cruijff stadion gaan heten
Lees ook:Herdenkingsmars Ajax-supporters door Amsterdam voor Cruijff
Lees ook:‘Johan Cruijff – En un momento dado’ als eerbetoon op zondag 27 maart bij Pathé
Lees ook:Cruijff zweeft rond als planetoïde
Lees ook:Ajax na 20 jaar terug in halve finale Europa League

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>