Koning neemt op de Coolsingel defilé 350-jarig Korps Mariniers af

postnl-postzegel-1-00-koning-willem-alexander-vel-10-stuksZaterdag 12 december heeft de koning op het Coolsingel in Rotterdam het defilé afgenomen ter gelegenheid van de 350ste verjaardag van het Korps Mariniers. Zo’n tweeduizend mariniers en veteranen liepen mee. Aan het slot van het defilé verzorgden zes marinehelikopters een fly-past over de stad. Het Korps Mariniers is het oudste krijgsmachtonderdeel van ons land, in 1665 opgericht als onderdeel van de marine, op initiatief van raadspensionaris Johan de Wit en luitenant-admiraal Michiel de Ruyter.

De Republiek der Zeven Provinciën was in de Gouden Eeuw een grote handelsnatie en had behoefte aan permanente bescherming om de koopvaardij en de handel te beschermen. De mariniers zijn opgeleid voor speciale operaties: oorlogsvoering, humanitaire hulp, maar ook geheime verkenningen en terreurbestrijding. De afgelopen decennia hebben leden van het korps deelgenomen aan missies naar conflictgebieden, waaronder Irak, Afghanistan en Mali. Op dit moment trainen mariniers de Peshmerga’s in Irak voor de strijd tegen IS. Ieder jaar herdenkt het korps op 10 december alle gevallen mariniers met een ceremonie en kranslegging bij het Mariniersmonument op het Oostplein in Rotterdam. Afgelopen dodnerdag hield burgemeester Aboutaleb daan een toespraak.

Lees ook:Marinedagen in Den Helder
Lees ook:Wereldhavendagen 2015 in Rotterdam
Lees ook:Marinedagen 2011 in Den Helder
Lees ook:Elf auto’s en stadsbus beschoten op de A13
Lees ook:Dinsdag 15 maart: koning reikt Militaire Willems-Orde uit aan Korps Commandotroepen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>