Marinedagen in Den Helder

Tijdens de Marinedagen van vrijdag 10 tot en met zondag 12 juli 2009 in Den Helder houdt de Koninklijke Marine open huis (editie 2013: klik hier). Van 9.00 tot 17.00 uur zijn de poorten, schepen en  exposities gratis geopend op marineterrein De Nieuwe Haven. De dag ervoor  bezoeken zo’n 8.000 veteranen en eigen personeel de schepen en demonstraties. De Marine is het maritieme amfibische deel van de Nederlandse krijgsmacht die zich wereldwijd inzet voor vrede op en vanuit zee. Het publiek kan drie dagen een kijkje nemen aan boord van oorlogsschepen, die doorgaans ver weg op zee opereren. Hoogtepunt zijn demonstraties, elke dag van 10.00 tot 12.00  en 14.00 tot 16.00 uur tussen de steigers met snelle schepen, mijnenjagers, helikopters, landingsvaartuigen, parachutisten en als finale een landingsdemonstratie.

Vanuit de zee bestormen  mariniers de kust met hun landingsvaartuigen. Ook schepen van de Kustwacht en de Nederlandse Redding Maatschappij doen mee. Mariniers zijn zeesoldaten die opereren op de grens van land en water. In het mariniersbivak is alles te zien over missies in Afghanistan en Irak en amfibische operaties, zoals het explosieven op zee onschadelijk maken en de inzet tegen piraterij. In het Maritiem Activiteiten Kamp kan het publiek zelf aan de slag; er zijn activiteiten voor jong en oud. Ieder half uur is er een rondvaart door de haven. In de tenten op de steigers zijn exposities en stands ingericht: van de e Marine en de modernste scheepstechnieken tot een maritieme braderie. In de grote evenemententent geven de Marinierskapel en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers iedere dag van 12.00 tot 13.00 uur een lunchconcert. Zondag worden de Marinedagen afgesloten met een taptoe op het Berhardplein.

De Marinedagen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf het treinstation rijden pendelbussen. De winkels in de binnenstad van Den Helder zijn deze zomer tot en met 19 augustus op zondag open, maar pas vanaf 19 juli en dus niet tijdens de Marinedagen: in het verleden bleek de binnenstad juist dit weekend leeg te zijn: de mensen gaan rechtstreeks van het station met de bus naar de haven en na afloop meteen terug.

Lees ook:Marinedagen Den Helder
Lees ook:Marinedagen 2011 in Den Helder
Lees ook:Marinedagen 2012 Den Helder
Lees ook:Marinedagen Den Helder 2015
Lees ook:Sail Den Helder en Marinedagen 2013

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Marinedagen in Den Helder

  1. Pingback: Marinedagen Den Helder | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>