Vrijdag 16 oktober: Staten Generaal bestaat 200 jaar en viert feest

IMG_20161012_125927Vrijdag 16 oktober vieren de Eerste en Tweede Kamer de 200 jaar Staten Generaal, tijden een Bijzondere Verenigde Vergadering in de Ridderzaal. NPO 1 verzorgt van 14.55 tot 16.00 uur een rechtstreeks verslag. Vandaag 200 jaar geleden kwamen de Eerste en Tweede Kamer voor het eerst samen bijeen in de Ridderzaal. In de Grondwetswijziging van 1815 werd vastgelegd dat de volksvertegenwoordiging uit twee kamers zou bestaan, in plaats van één (zoals tot voor de Franse overheersing).

In aanwezigheid van de koning wordt er gesproken over de betekenis van beide Kamers voor de Nederlandse democratie: vroeger, nu en in de toekomst. Naast het staatshoofd komen leden van het kabinet, vertegenwoordigers van Caribisch Nederland, hoogwaardigheidsbekleders uit binnen- en buitenland en burgers die zich verdienstelijk hebben gemaakt in hun provincie. Afgelopen weekend was er open huis voor het publiek in de Eerste en Tweede Kamer; daar kwamen meer dan 10.000 bezoekers op af. De viering van 200 jaar Staten-Generaal sluit aan op de viering van 200 jaar koninkrijk, die net is afgelopen. Komend jaar wordt bij 200 jaar Staten-Generaal stilgestaan met een tentoonstelling, een app, een Facebook-pagina, jubileumboeken en speciale rondleidingen in de Tweede Kamer. De tentoonstelling is tot en met april van maandag tot en met vrijdag te bezoeken tussen 9.00 en 17.00 uur (ingang Lange Poten 4).

Lees ook:Prinsjesdag 2010 in Den Haag
Lees ook:Prinsjesdag 2011 in Den Haag
Lees ook:Prinsjesdag 2012
Lees ook:Prinsjesdag 2013 – met een nieuwe koning
Lees ook:Paleis Het Loo – Máxima, 10 jaar in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>