Prinsjesdag 2012

IMG_20161012_125927Dinsdag 18 september 2012 is het Prinsjesdag (editie 2013: klik hier). Iedere derde dinsdag van september opent de koningin het nieuwe parlementaire jaar met het voorlezen van de troonrede tijdens een gezamenlijke vergadering in de Ridderzaal van de Staten Generaal: de Eerste en Tweede Kamer. De rede gaat over de stand van het land en de plannen voor komend jaar. De NOS doet vanaf 12.30 uur live verslag op Nederland 1. Op Prinsjesdag toont het koningshuis de franje van Oranje en komt de koningin met het Koninklijk Huis in het lang gekleed naar het Binnenhof. Ze vertrekt om 12.50 uur met de kroonprins en prinses Máxima vanaf het werkpaleis Noordeinde in de Gouden Koets, een geschenk van de Amsterdamse burgerij aan koningin Wilhelmina bij haar inhuldiging in 1898.

 

De route loopt via Noordeinde, Kneuterdijk, Lange Voorhout, Tournooiveld en dan via een kleine omweg naar het Binnenhof: omdat het Mauritshuis wordt verbouwd, kan de stoet niet over de Korte Vijverberg bij het museum rechtsaf de hoek om. De koets wordt getrokken door acht paarden: alleen bij gekroonde hoofden zijn dat er acht. Prins Constantijn, prinses Laurentien, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven rijden in de Galaglasberliner (met vier paarden). Verder zijn er koetsjes met stafleden en militairen in galakostuums en ere-escorten te paard. Tijdens de rit klinkt iedere minuut een saluutschot vanaf het Malieveld, om het volk te laten weten dat de koningin onderweg is. De Haagse schoolkinderen hebben een dag vrij en tot en met zondag 23 september staat de jaarlijkse Haagse kermis op het Malieveld. Na de troonrede rijden de royals terug naar paleis Noordeinde en volgt de ‘balkonscène’: zwaaien naar het volk. Dames dienen in de Ridderzaal een hoedje te dragen: Prinsjesdag is daardoor ‘onze Ascot’, de Britse paardenraces met de extravagante dameshoeden.

De eerste Prinsjesdag was in 1814, een naam, die Oranjegezindten in de 18e eeuw de verjaardag van prinsstadhouder Willem V meegaven. Tot de Grondwetsherziening van 1848 bepaalde de koning de inhoud van de troonrede, sindsdien doen de ministers dat. Sinds 1888 is de troonrede de officiële opening van de zitting van de Staten Generaal; op dinsdag en niet op maandag, want dan zouden parlementsleden op zondag (voor velen zeker in die tijd de Dag des Heeren) naar Den Haag moeten reizen. Prinsjesdag betekent niet altijd pracht en praal. In de crisisjaren bleef de Gouden Koets binnen, in 1945 arriveerde Koningin Wilhelmina per auto en in 1974 was de koets er niet bij, omdat de Franse ambassade was gegijzeld. In 2001, kort na de aanslagen in New York, bleven de gala-uniformen in de kast, droegen de dames geen hoedjes en stond de koets met de koningin een minuut stil voor de Amerikaanse ambassade, iets dat bij de Amerikanen grote indruk maakte. In 1963 sloeg een paard op hol, dat de open calèche met de prinsessen trok. Die kwam tegen een boom tot stilstand; de zusjes bleven ongedeerd en reden daarna zichtbaar geschrokken en opeengepakt met hun ouders mee in de Gouden Koets.

Lees ook:Prinsjesdag 2011 in Den Haag
Lees ook:Prinsjesdag 2009 in Den Haag
Lees ook:Prinsjesdag 2010 in Den Haag
Lees ook:Prinsjesdag vol franje van Oranje
Lees ook:Prinsjesdag 2013 – met een nieuwe koning

1 Reacties // Reageer

One thought on “Prinsjesdag 2012

  1. silver price

    Tenslotte is prinsjesdag toch een ritueel. Een koningin in een gouden koets hoort bij het ritueel. Het bestijgen van de troon. Het lezen van de rede voor heel Nederland. De hoedjes zijn toegevoegd aan dat ritueel en maken het nog even wat specialer. Niet teveel zeuren dus over de hoedjes. Ze maken mede dat prinsjesdag een andere dag is dan andere dagen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>