Hoedjesparade tijdens Prinsjesdag

Dinsdag 18 september 2012 is het Prinsjesdag: dan opent de koningin het nieuwe parlementaire jaar met het voorlezen van de troonrede in de Ridderzaal: de plannen voor komend jaar. Op Prinsjesdag toont het koningshuis de franje van Oranje en komen de royals in het lang gekleed. Niet-Koninklijke dames komen niet in het lang, maar dienen in de Ridderzaal wèl wat op hun hoofd te dragen. Gerdi Verbeet, de voorzitster van de Tweede Kamer, is de enige zonder hoofddeksel, omdat zij de gastvrouw is. Prinsjesdag groeit de laatste jaren meer en meer uit tot hoedjesparade (2013: klik hier). 

 

Net als bij de paardenraces op Ascot proberen veel dames elkaar af te troeven met extravagante hoofddeksels. Ook op het Binnenhof zijn de laatste jaren de meest uiteenlopende hoofddeksels te zien, van chique kleinood tot extravagant en wulps, van haute couture tot weggerukt uit de verkleedkist op zolder, van calvinistisch simpel tot politiek statement. Zo droeg Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren zwarte mutsen met het opschrift ‘Fish Free Fridays’ (2010) en ‘Meat Free Monday’ (2009). Royals hebben hun eigen problemen met naar één kant overhellende hoofddeksels: aan welke kant wordt gezoend en met welke hand wordt gewuifd.

Lees ook:Hoedjesparade tijdens Prinsjesdag 2011
Lees ook:Hoedjesparade Prinsjesdag 2013
Lees ook:Hoedjesparade Prinsjesdag 2014
Lees ook:Prinsjesdag 2011 in Den Haag
Lees ook:Prinsjesdag 2010 in Den Haag

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>