Noordzee: ‘Nederlands grootste natuurgebied gaat eruit zien als enorm industriegebied’

@Erik Feenstra

@Erik Feenstra

Windturbines binnen de 12-mijlszone maken van de ‘bescherming van de vrije horizon’ een wassen neus, zal leiden tot verminderen de internationale concurrentiepositie van Nederlandse kust en mogelijk tot het verlies van 3800 banen. Dat zijn enkele van de conclusies uit het rapport ‘Badplaatsen de mist in?’ Green Destinations, de grootste internationale adviesorganisatie voor duurzaam toerisme ter wereld, heeft in opdracht van Stichting Vrije Horizon een onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van het plaatsen van enorme windmolenparken in het zicht van de Hollandse kust (bron: persbericht).

Het klimaat- en energiebeleid en het Energieakkoord zijn nationale belangenMaar ook de vrije horizon op zee, al ruim tien jaar een belangrijke doelstelling in het rijksbeleid, is erkend als een ruimtelijke kwaliteit van nationaal belang. Met één pennenstreek dreigt de vrije horizon voor vrijwel de gehele Hollandse kust en voor een groot deel van de Zeeuwse kust slechts een herinnering aan een mooi verleden te worden, terwijl er een door alle kustgemeenten en de kustprovincies ondersteund, maar door EZ genegeerd, reëel alternatief is: IJmuiden Ver. Een grondige afweging van belangen op basis van goede informatie ligt in de rede (bron: persbericht).

Volgens het CBS bedraagt het economisch belang van het toerisme in de Hollandse kustplaatsen circa € 7,3 miljard per jaar. Als het toerisme in de Hollandse badplaatsen met 5% afneemt, dan leidt dat tot een negatief bestedingseffect van ca. € 373 miljoen per jaar en een verlies van ruim 3800 banen. Bij de bouw van windturbines op 10-12 mijl zal een deel van de Nederlands vakantiegangers geheel uit Nederland verdwijnen. Dit leidt tot een uitstroom van de inkomsten uit het Nederlands toerisme met € 100 miljoen per jaar.

In geen van de voor de Hollandse badplaatsen concurrerende vakantiebestemmingen is sprake van de aanleg van windturbines met ook maar een enigszins vergelijkbare visuele impact. Het is voor de betrokken kustbewoners en bedrijfsleven daarom niet te bevattendat de gevolgen van het Energieakkoord worden afgewenteld op de kustregio. Hierdoor wordt het imago van de Hollandse kust voor langere tijd beschadigd, terwijl er reële alternatieven aangedragen zijn. Bij een grote imagoschade kunnen de economische gevolgen voor de Hollandse kust gemakkelijk verdubbeld worden.

Er zijn voldoende aanwijzingen dat de meerkosten van de aanleg van een windparklocatie uit het zicht – IJmuiden Ver – bewust te hoog ingeschat worden. Alleen al het gebrek aan voldoende informatie wekt argwaan. Dit gebrek leidt ertoe dat de verwachte negatieve bestedingseffecten voor de BV Nederland hoger worden geschat dan de meerkosten van de aanleg van het park IJmuiden Ver.

Lees ook:Paalzitten Zandvoort voor vrije horizon
Lees ook:Noordzeekust ‘komende vijftig jaar weer veilig’
Lees ook:Havenfestival IJmuiden
Lees ook:Springtij in Noord-Nederland
Lees ook:Folklore Feest en Jaarmarkt IJmuiden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>