Fairtrade Week 2013

Van zaterdag 26 oktober tot en met zondag 3 november organiseert stichting Max Havelaar de zevende Fairtrade Week (2014: klik hier). Een week lang worden de schijnwerpers gericht op Fairtrade gecertificeerde producten die tegenwoordig overal te vinden zijn in supermarkten, restaurants, winkels, bedrijven en hotels. In drieduizend supermarkten en Wereldwinkels zijn Fairtrade producten in de aanbieding. Ook worden er allerlei activiteiten georganiseerd in Nederland (bron: persbericht).

- Zo is er een Fairtrade Gemeente Tour langs elf gemeenten die hun handtekeningen zetten voor meer fairtrade.
- Leergierigen kunnen naar de Max Havelaar lecture over True Price op woensdag 30 oktober in Rotterdam. Aanmelden kan via www.maxhavelaarlecture.org
- Op 28 en 29 oktober valt bij 2 miljoen huishoudens een actiefolder op de mat met aanbiedingen van supermarkten en Wereldwinkels.
- De gemeente Rheden wordt dinsdag 29 oktober uitgeroepen tot Fairtrade Gemeente. Op 1 november ontvangt gemeente Boxtel deze eervolle titel.
- De actiefolder is een samenwerking met Albert Heijn, PLUS, Lidl, Jumbo, Wereldwinkels en andere retailers. De Fairtrade Week wordt mede mogelijk gemaakt door: ICCO, Oxfam Novib, ASN Bank, Spotta en de Nationale Postcode Loterij.

Stichting Max Havelaar bestaat 25 jaar en is de organisator van de Fairtrade Week en eigenaar van het Fairtrade keurmerk in Nederland. Dit keurmerk, in Nederland beter bekend als Max Havelaar keurmerk, heeft een focus op boerencoöperaties in ontwikkelingslanden. Om armoede aan te pakken en boeren een eerlijke kans op ontwikkeling te geven, zijn er naast strenge sociale- en milieucriteria ook bepalingen over de betaling aan boeren. Zo ontvangen zij minimaal een kostendekkende prijs en een premie. Het keurmerk is in Nederland te vinden op ruim 1.800 producten zoals koffie, thee, chocolade, ijs, bananen, bloemen en wijn. Vijfentwintig jaar geleden werd het eerste pak eerlijk verhandelde koffie in ontvangst genomen door Prins Claus. Op 14 november staat de stichting daar uitgebreid bij stil op een jubileumevent met innovaties van kleine boeren. Zo geeft Maira Manzanares van koffiecoöperatie COMISUYL in Honduras een presentatie over de eerste koffieverwerkings-installatie die geheel draait op duurzame energie. Prins Carlos, onder andere voorzitter van Stichting Nederland Krijgt Nieuwe Energie, zal een bijzonder innovatief pak koffie in ontvangst nemen.

Lees ook:Record aantal winkels en supermarkten doet mee aan de Fairtrade Week 2014
Lees ook:Ruim 5.000 winkels doen mee aan de Fairtrade Week
Lees ook:95% respondenten Kromme Kieswijzer wil eerlijke bananen
Lees ook:Week van de Smaak – de lekkerste week van het jaar: 1 t/m 9 oktober
Lees ook:Week van de Smaak 2010

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>