Amsterdam vangt bij extreme kou alle daklozen op

Als het extreem koud wordt, vangt Amsterdam alle daklozen op. Dat heeft de gemeenteraad woensdag met een krappe meerderheid besloten. De PvdA, SP en GroenLinks willen dat tijdens extreem koude dagen en nachten alle mensen onderdak krijgen die anders op straat zouden slapen. Tot nu toe was opvang vooral bedoeld voor daklozen die binding met de hoofdstad hebben.

Daklozen die korter dan drie maanden in Nederland verblijven, zouden alleen in noodsituatie toegang tot de opvang mogen krijgen, bepleitte wethouder Eric van den Burg (VVD, zorg). Hij vindt ook dat mensen die niet in een crisissituatie verkeren, zelf een slaapplek moeten zoeken. Andere steden hanteren volgens hem al strengere toelatingseisen. Volgens de gemeente had vorig jaar slechts een kwart van alle opgevangen daklozen binding met de hoofdstad. De partijen benadrukten in de motie dat misbruik van opvang moet worden tegengegaan, maar dat dit niet mag betekenen dat mensen bij extreme kou buiten moeten slapen. Of het dit jaar nog écht koud wordt, is nog niet te zeggen. Volgens de voorspellingen komt er vorst aan, maar het is nog niet zeker hoe lang en hoe streng het gaat vriezen.

Lees ook:Vera Bergkamp (D66) ontvangt boek ‘Niets is voor altijd’ uit handen van jongeren
Lees ook:Meer hitte komende jaren al merkbaar
Lees ook:Reisplanner NS werkt niet tijdens winterproef
Lees ook:Inwoners Ede al dagen in de kou – eind nog niet in zicht
Lees ook:KNMI waarschuwt opnieuw voor extreem weer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>