Winter in aantocht – de schaatsen kunnen uit het vet

IMG_20160516_161248De winter is toch nog in aantocht (2017: klik hier). Dat blijkt uit computerberekeningen, al is het altijd moeilijk om langer dan vijf dagen vooruit met een betrouwbare weersverwachting te komen. Hoe dan ook: het lijkt erop dat we de schaatsen van zolder kunnen halen. Winterkou breidt zich op dit moment uit in Europa en bereikt Nederland dit weekend. Een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten versmelt met een Siberisch hogedrukgebied en vormt een ‘megablokkade’ boven het Europese vasteland.

Vanaf zaterdag wordt met een oostenwind zeer koude en droge lucht aangevoerd. Dan begint het overal te vriezen. Vanaf maandag is er kans op matige, later op strenge vorst met minima tussen min 5 en min 10 graden of lager. De kou leidt zeker tot natuurijs, al kan een sneeuwstoring tijdelijk stoorzender komen spelen. Daarachter wordt opnieuw kou voorspeld. Zodoende wordt het eind januari en begin februari toch nog winter. In Oost-Europa is het al bitter koud in Moskou vriest het overdag 10 graden en ’s nachts 20 of meer. Ook in Scandinavië is het nu voor het eerst winters koud. In de Alpenlanden valt nog tot zeker woensdag een pak sneeuw. Daar is het pak sneeuw op sommige plekken meters dik. Vanaf donderdag klaart het er op, maar begint het ook daar streng te vriezen.

Lees ook:Koning Winter deelt late tik uit – Koningsdag wordt koud!
Lees ook:Poolwinter van 1963
Lees ook:De Elfstedentocht van 1963
Lees ook:Winter begint ijskoud
Lees ook:Extreem koude nacht verwacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>