Rodin – de Denker denkt weer in Singer Museum Laren

Vanaf vrijdag 28 januari 2011 is in het Singer Museum in Laren een wereldberoemd icoon van de beeldhouwkunst weer te bewonderen: ‘De Denker’. Het museum presenteert tot en met 22 mei 2011 de tentoonstelling ‘Rodin, de Denker denkt weer’. Aanleiding is de terugkeer van het beeld van Auguste Rodin (1840-1917), dat op 17 januari 2007 met zes andere bronzen beelden werd gestolen uit de beeldentuin van het museum. ‘De Denker’ – met een geschatte waarde van 1 miljoen euro – werd na drie dagen later zwaar verminkt teruggevonden.

 

Na wikken en wegen werd besloten om de kroon op de verzameling van Singer Laren te herstellen. Tussen het werkmateriaal van de kunstenaar is het originele gipsmodel teruggevonden. Restauratoren en specialisten van onder meer Musée Rodin, de Universiteit van Amsterdam, het Rijksmuseum en het Instituut Collectie Nederland bogen zich over de restauratie. ‘De Denker’ overpeinst de hel van het bestaan: het beroemde beeld is onderdeel van ‘De Poort van de Hel’, waaraan Rodin in 1880 begon. Dat was een complex beeld, geïnspireerd op het werk van Dante. ‘De Denker’ moet Dante zelf voorstellen, maar het zou ook Rodin zelf kunnen zijn.

Lees ook:De Denker gerestaureerd terug in Singer Museum
Lees ook:Groninger Museum: laatste kans Rodin te zien
Lees ook:Zeldzaam beeld Rijksmuseum kapot gevallen
Lees ook:Theatermuseum in Stopera Amsterdam
Lees ook:‘Henk van Os komt thuis’ in museum Jan Cunen Oss

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>