Zwarte Piet Award voor kroonprins

IMG_20160511_184104Prins Willem-Alexander is zaterdag 5 december 2009 uitgeroepen tot  Zwarte Piet 2009. Tijdens het jaarlijkse Sinterklaasgala voor volwassenen in de Amsterdamse Stadsschouwburg gaat deze prijs ieder jaar naar degene die afgelopen jaar de ‘oeroude Hollandse waerden’ heeft geschonden. Het publiek kon van tevoren via internet op vier genomineerden stemmen. De kroonprins was genomineerd, omdat hij zich volgens de Stadsschouwburg ‘onkoninklijk gedraagt’. Tijdens deze vijfde editie was de prins de uitverkorene vanwege al het trammelant rondom zijn vakantievilla in Afrika. Genomineerden voor de Zwarte Piet Award komen doorgaans niet opdagen om hun prijs in ontvangst te nemen, de prins ook niet.

De motivatie om Willem-Alexander te nomineren, was: ‘Van oudsher laat Nederland zich niets gelegen aan de (voormalige) koloniën. Waarom dan die omzichtigheid, voorzichtigheid met betrekking tot het optrekken van een fijne vakantievilla in Mozambique, niet eens onze eigen kolonie? Nederland is een handeldrijvende natie, dus handelsbelangen gaan altijd voor. Prima dus, zo’n optrekje.’ Andere genomineerden waren Dirk Scheringa (oprichter DSB bank), Jan van V. (verdachte in de vastgoedfraudezaak) en Hubert Möllenkamp (ex-directeur van de Amsterdamse woningcoöperatie Rochdale). Ieder jaar kruipt acteur Hans Kesting van Toneelgroep Amsterdam in de rol van Sinterklaas; ditmaal met een gebroken voet vanuit een ziekenhuisbed. Raoul Heertje presenteerde de avond in de uitverkochte Stadsschouwburg, collega-acteur Waldemar Torenstra was de hoofdpiet. Dries van Agt hield een toespraak.

Lees ook:Amsterdams Sinterklaasgala voor volwassenen
Lees ook:Protest op Malieveld voor behoud Zwarte Piet
Lees ook:Sinterklaasgala voor volwassenen
Lees ook:Kroonprins breekt schouder bij schaatsen
Lees ook:Expositie “Zwarte Piet in spotprenten” in Museum Hoorn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>