Oerol locatietheater festival op Terschelling – 10 t/m 19 juni

IMG_20160602_125239Vrijdag 10 tot en met zondag 19 juni vindt op Terschelling het jaarlijkse locatietheater festival Oerol plaats, ‘een van de leukste en meest bijzondere festivals in Europa’. Het woord ‘oerol’ is Terschellings voor ‘overal’ en stamt af van een oude gewoonte: als  het voorjaar aanbrak en het vee weer buiten kon grazen, liepen de beesten ‘oerol’. Sinds 1982 staat op het Waddeneiland ieder jaar in juni tien dagen lang ‘oerol’ locatietheater: theater, beeldende kunst, muziek en raakvlakken.

Wat in 1982 begon met een paar straatartiesten en tweeduizend bezoekers, groeide uit een van de grootste openlucht kunstfestival ter wereld met een slordige 50.000 toeschouwers. De filosofie van het festival is dat het eiland inspireert. De voorstellingen worden speciaal gemaakt voor de bijzondere locaties gemaakt, of daarop aangepast: van grote spektakelstukken tot intiem theater, mime. Het schuurtjestheater is inmiddels een begrip op het Oerol. Of buiten: het straattheater is de bakermat van het festival en ontbreekt zeker niet; of bos, duinen, strand, een weiland. Muziekpodia in de kroegen en openluchtpodia op de festivalterreinen Groene Strand en Westerkeyn maken het festival compleet.

In ’Opium op Oerol‘ doet vaste Oerolganger Cornald Maas vanaf maandag 13 juni dagelijks verslag van het festival vanaf 19.45 uur op NPO 2. Twee grote publiekstrekkers kunnen het voor Oerolgangers moeilijker maken om naar Harlingen te komen om de ferry naar het eiland te nemen: vrijdag en zaterdag zijn in Leeuwarden de Luchtmachtdagen en maandag komen de koning en de koningin op streekbezoek naar Harlingen.

Lees ook:Oerol op Terschelling: 9-18 juni
Lees ook:Oerol Festival Terschelling
Lees ook:Oerol Festival 2009 op Terschelling
Lees ook:Oerol op Terschelling stevent af op record ticketverkoop
Lees ook:Terschelling: het is weer tijd voor OEROL

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>