TEFAF 2015 – Van Dürer tot Dalí en meer in Maastricht

catalogue-2013[1]

catalogus 2013

TEFAF Maastricht is de meest toonaangevende kunst- en antiekbeurs ter wereld en beroemd om de verscheidenheid aan zeldzame werken van hoge kwaliteit (2016: klik hier). De beurs vindt plaats van 13 tot 22 maart in het MECC in Maastricht. Dit jaar presenteren meer dan 270 internationaal toonaangevende kunst-, antiek- en designhandelaren uit de hele wereld hun topstukken aan privéverzamelaars, museumcuratoren en kunstliefhebbers. Het Teylers Museum verzorgt een tentoonstelling met toptekeningen (bron: persbericht).

TEFAF (The Euopean Fine Art Fair) biedt 7.000 jaar aan kunstgeschiedenis onder één dak. Nieuw dit jaar is Night Fishing: postmoderne sculpturen van acht verschillende kunstenaars als aanvulling op de sectie TEFAF Modern, met werk van kunstenaars als Georg Baselitz, Tony Cragg en Richard Deacon. De naam ‘Night Fishing’ verwijst naar de oude visserstechniek om vissen ‘s nachts met een lamp naar het wateroppervlak te lokken, maar ook naar het schilderij ‘Night Fishing at Antibes’ (1939) van Pablo Picasso, dat in het MoMA in New York hangt.

TEFAF Paintings biedt schilderijen uit de 13e tot de 20e eeuw. The Weiss Gallery (Londen) presenteert negen werken van Frans Pourbus de Jongere (1569-1622) waaronder ‘Portret van een 56-jarige man’, een van zijn beste vroege werken. Moretti (Florence, Londen en New York) brengt ‘Madonna en kind met een goudvink’ uit begin 16e eeuw uit het atelier van Alessandro Filipepi, beter bekend als Sandro Botticelli. Het werd eerder tentoongesteld in het Metropolitan Museum of Art.

Dickinson (Londen) brengt ‘Lailla’ van Kees van Dongen (1877-1968), geschilderd in 1908. Als ‘Fauvist’ verwierf Van Dongen de reputatie als een van de beste avant-gardistische schilders in Parijs. Ook uit de 20e eeuw is ‘Laurette au châle vert’ van Henri Matisse (1869-1954) bij Thomas Gibson Fine Art (Londen). Matisse groeide uit tot een toonaangevende figuur in de moderne kunst. Zijn oeuvre omspant meer dan een halve eeuw.

Vijf jaar geleden lanceerde TEFAF de sectie TEFAF Paper. Bij Crouch Rare Books (Londen) zijn alle 12 delen te zien zijn van de beroemde Le Grand Atlas uit 1663 van Johannes Blaeu, een van de meest weelderige en duurste geïllustreerde boeken uit de 17e eeuw. De Hollandse Republiek bood de atlas vaak aan als officieel geschenk.

In de sectie TEFAF Antiques brengt Les Enluminures (Parijs) een tot dusver onbekend gebedenboek met 14 gravures van Dürer die in zijn eigen tijd met de hand zijn ingekleurd. De gravures zijn afkomstig uit de Kupferstichpassion die hij creëerde tussen 1507 en 1512. Hancocks (Londen) toont een chinoiserie Art-Deco tafelklok (1925) door Lacloche Frères, een onderneming die sinds de 19e eeuw enkele van de mooiste sieraden en objets d’art ooit heeft geproduceerd.

De oudste objecten zijn te vinden bij TEFAF Classical Antiquities. Charles Ede (Londen) brengt een verfijnd Egyptisch paneel van een jonge vrouw van het begin van de 2e eeuw, dat eind 19e eeuw werd opgegraven. Dit soort portretten zijn uniek voor de Romeinse periode in Egypte: ze combineren Egyptische mummificatie en Griekse portretkunst. Na de dood werd het paneel in het mummificatieproces gebruikt om het gezicht van de overledene af te dekken. Rupert Wace brengt een beschilderd Egyptisch houtpaneel van de sarcofaag van Hathorhotep uit de 12e Dynastie, circa 1890-1800 v.C. De gedetailleerde versiering is opmerkelijk goed bewaard gebleven. Het paneel is waarschijnlijk afkomstig uit de Middenrijk begraafplaats bij Meir in Opper-Egypte, op de westelijke oever van de Nijl.

De sectie TEFAF Haute Joaillerie verwelkomt Alexandre Reza uit Parijs, een van de belangrijkste experts op het gebied van edelstenen. Hij bracht een van de mooiste collecties zeldzame edelstenen bijeen en zijn juwelen zijn ware kunstwerken. Huis Reza is de exclusieve juwelier aan de Place Vendôme voor royalty, beroemdheden en de rijken der aarde. Op TEFAF tonen zij onder meer een ring met een natuurlijke Colombiaanse 11,72-karaats cabochon smaragd in een zetting van rosé goud en diamant, La Chose.

Ook fotografie is ruim vertegenwoordigd. Hans P. Kraus, Jr. Fine Photographs (New York) brengt ‘A Study of the Cenci’, een albuminedruk door Julia Margaret Cameron uit 1868. Deze studie portretteert Kate Keown met gestreepte hoofddoek, die met een vurige blik de ruimte in staart. Ze verbeeldt de jonge Beatrice Cenci die haar lot aanvaardt, een tragische heldin uit het 16e-eeuwse Rome.

Daarnaast biedt de beurs zeldzame meubelstukken uit alle tijdperken, variërend van een Lodewijk XV-commode door meester-meubelmaker Adrien Delorme, tot een van de meest sensuele en iconische meubels uit de 20e eeuw: de door Salvador Dalí ontworpen sofa ‘Mae West Lips’, te zien bij Patrick Derom Gallery (Brussel). De in 1936 bedachte lippensofa verwijst naar de schilderijen en tekeningen waartoe Dalí zich liet inspireren door Hollywoodactrice Mae West. Voor zover bekend, zijn er slechts vijf exemplaren van deze sofa gemaakt.

 

Lees ook:TEFAF Maastricht – tot en met zondag 19 maart
Lees ook:TEFAF 2016 in MECC Maastricht
Lees ook:TEFAF 2014 in MECC Maastricht
Lees ook:TEFAF 2010 in MECC Maastricht
Lees ook:TEFAF: kunst -en antiekbeurs Maastricht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>