TEFAF 2010 in MECC Maastricht

Van vrijdag 12 en zondag 21 maart 2010 vindt in MECC in Maastricht  TEFAF plaats: The European Fine Art Fair (editie 2013: klik hier). Het is de belangrijkste jaarlijkse kunst –en antiekbeurs ter wereld: een society-event dat heel wat filmsterren en miljardairs trekt (klik hier voor een virtuele tour). Met ook dit jaar  een recordaantal van 263 internationale kunst –en antiekhandelaren uit 17 landen, die zo’n 230.000 kunstwerken en antiek aanbieden.

 

Ieder object, van archeologisch tot hedendaags,  is van tevoren gekeurd door een van de 26 keuringscommissies met in totaal 168 experts op elk gebied. Nieuw is TEFAF on Paper met 19 deelnemers, gespecialiseerd in werken op papier. Daarnaast is er voor het eerst een museale collectie uit de Euregio te zien: ‘Maastricht Region – Chapeau’, met Romeinse stukken uit de archeologische collectie van het Belgische Tongeren, voorwerpen uit het Centre Céramique in Maastricht en originele landkaarten met de Euregio door de eeuwen heen. Eén van de topstukken is ‘Madonna met Kind en de kleine Johannes’ van Sandro Botticelli uit 1493-95, dat te koop hangt voor zo’n $ 15 miljoen (ruim 11 miljoen euro). Het maakte 50 jaar deel uit van de verzameling van de familie Rockefeller en wordt dan ook wel de Rockefeller Madonna genoemd. Een ander topstuk is één van de laatste belangrijke werken van Paul Gauguin: ‘Deux Femmes’. De kunstbeurs heeft de reputatie belangrijke en vaak zeldzame werken van wereldberoemde meesters aan te bieden.

 

TEFAF voerde in 2000 als eerste het Art Loss Register in, de grootste databank ter wereld van gestolen kunst. Gestolen objecten worden onmiddellijk van de beurs verwijderd. TEFAF draagt het logo van ‘Antiquairs International’ uit Valkenburg (een valk) met een palet en penselen van ‘Pictura Fine Art Fair’. Deze twee internationale beurzen fuseerden in 1988 tot TEFAF, sindsdien ieder jaar in Maastricht. De beurs is alle dagen open van 11.00 tot 19.00 uur, zondag 21 maart tot 18.00 uur. Rondom de beurs worden er in de stad en omgeving culturele activiteiten georganiseerd, zoals Jazz  Masters op het Vrijthof op vrijdag 19 en zaterdag 20 maart.

Lees ook:Kunst -en antiekbeurs TEFAF 2009 Maastricht
Lees ook:TEFAF 2011 in MECC Maastricht
Lees ook:TEFAF Maastricht 2013
Lees ook:TEFAF 2012 Maastricht
Lees ook:TEFAF: kunst -en antiekbeurs Maastricht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>