Het Nationale Ballet danst Romeo en Julia

IMG_20160505_142426Donderdag 14 maart 2013 is in het Amsterdamse Muziektheater de première van Romeo en Julia, het avondvullende ballet op muziek van Sergej Prokofjev, naar de beroemde liefdestragedie van Shakespeare. Het Nationale Ballet (HNB) neemt het ballet terug op haar repertoire, als eerbetoon aan de op 19 januari 2012 overleden voormalig artistiek leider Rudi van Dantzig. In 1967 maakte hij een eerste versie: het eerste avondvullende ballet van Nederlandse makelij. Tien jaar later kwam het terug, toen nog steeds in de Stadsschouwburg. Later kwam een vernieuwde versie uit in Muziektheater, waar HNB in 1986 naartoe verhuisde.

Een deels nieuwe generatie solisten danst Van Dantzig’s geliefde balletklassieker. Zijn versie onderscheidt zich van andere balletproducties door ‘een grotere psychologische en sociale geloofwaardigheid’, aldus de website. ‘Met fijnzinnige karakterschetsen laat hij zien hoe de vete twee adellijke families kapotmaakt: niet alleen de onbezorgde jeugd en opbloeiende liefde van Romeo en Julia (een liefde die zij met de dood moeten bekopen), maar ook het leven van het arme volk van Verona.’  De voorstellingen zijn tot en met 1 april in Amsterdam te zien; daarna volgen er een aantal voorstellingen in het land. Speellijst: zie website.

Lees ook:Het Nationale Ballet brengt The Sleeping Beauty
Lees ook:Het Nationale Ballet: Giselle na internationaal succes terug in Nederland
Lees ook:Nieuwe productie van Giselle bij Het Nationale Ballet
Lees ook:Reprise Coppélia door Het Nationale Ballet
Lees ook:Het Nationale ballet pakt uit met Don Quichot

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>