Rijksmuseum: nog 50 nachtjes!

IMG_20160502_142808Nog 50 nachtjes wachten en dan is het zover: dan gaat het Rijksmuseum in Amsterdam weer in zijn geheel open. Dat geeft de digitale klok aan de achtergevel aan, die sinds 4 januari de nachten, uren en minuten aftelt tot Koningin Beatrix het gerenoveerde museum heropent: op zaterdag 13 april. Het publiek kan de dag daarna naar binnen. Het Rijksmuseum (in de volksmond ‘Rijks’) stamt uit 1865 en was toe aan een broodnodige verbouwing, die door allerlei tegenslagen niet 4,5, maar 10 jaar duurde. Er ging van alles mis: met de aanbesteding, met vergunningen en stadsdeel Zuid lag nogal eens dwars. Zo was er onenigheid of de onderdoorgang weer voor fietsers toegankelijk wordt, zoals vroeger.

 

Of fietsen straks wel of niet mag, maakt mij niet uit: ik kan niet wachten tot we er überhaupt weer onderdoor kunnen. Het eindresultaat laat zich nu al raden. Het pand ziet er prachtig uit, het stadsdeel legt de laatste hand aan de bestrating om het museum, de tuinen worden heringericht, er zijn grote bomen teruggeplaatst en de onderdoorgang is weer te zien, na jaren achter schuttingen te zijn verstopt. Alleen de Philipsvleugel was open en toont tot en met zondag 17 maart 400 topstukken uit de Gouden Eeuw, zoals De Nachtwacht van Rembrandt. Daarna verhuizen alle kunstobjecten terug; als laatste De Nachtwacht. Het vernieuwde Rijks telt 80 zalen, waarin 8.000 kunstwerken het verhaal van 800 jaar Nederlandse cultuur van de middeleeuwen tot nu vertellen. Ze worden opgesteld in een historische context per periode. In totaal bezit het museum ruim 1 miljoen voorwerpen, waarvan het leeuwendeel in depots ligt opgeslagen. Anders dan het pas heropende Stedelijk Museum, zal het Rijks na de heropening alle dagen van het jaar open zijn voor het publiek.

Lees ook:Rijksmuseum heropent 13 april 2013
Lees ook:Rijksmuseum in Amsterdam is af
Lees ook:Rijksmuseum: nog honderd dagen voor de opening
Lees ook:Rijksmuseum gratis open op 13 april
Lees ook:Rijksmuseum tien jaar dicht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>