Chinees Nieuwjaar 2011 in de vier grote steden

Donderdag 3 februari 2011 is het Chinees Nieuwjaar: dan gaat het Chinese Jaar van de Tijger over in het Jaar van het Konijn (2013: klik hier). Op zaterdag 5 februari viert de Chinese gemeenschap Nieuwjaar traditiegetrouw in Den Haag. In tegenstelling tot eerdere berichten komt er wél een optocht met vuurwerk. De organisatie wilde het niet door laten gaan, omdat de gemeente haar jaarlijkse aandeel in de kosten had wegbezuinigd. Een andere groep die ook betrokken is bij de landelijke viering, komt nu met het vuurwerk. Dat zal worden afgestoken bij de poorten in de Wagenstraat. Om 11.30 uur begint de openingsceremonie met de traditionele draken –en leeuwendans in het Haagse stadhuis. Om 13.00 uur start het défilé door Chinatown.

 

De hele middag is er in het atrium van het stadhuis een gevarieerd programma met zang, dans, acrobatiek, Wu Shu (krijgskunst), Tai Chi (vechtkunst) en een Oosterse markt. De Chinezen in Amsterdam vieren hun Nieuwjaar zaterdag 5 februari op de Nieuwmarkt van 11.30 tot 17.00 uur, met een leeuwendans en knalvuurwerk. Daarna gaat de leeuw China Town in om geluk te brengen bij de Chinese winkels en restaurants. Op het plein staan kraampjes en er zijn voorstellingen van Chinese muzikanten en kleinkunstenaars.

 

Rotterdam beleeft het Chinese Nieuwjaar op donderdag 3 februari van 12.00 tot 18.15 uur in de omgeving van de West-Kruiskade. Tijdens de openingsceremonie komen leeuwen –en drakendansers met knetterend vuurwerk tot leven; daarna trekt een optocht langs de Rotterdamse ondernemers in de buurt. In het Wijkpark kan iedereen kennismaken metd Chinese cultuur, onder meer met kungfu –en dansdemonstraties, een Kantonese opera met authentieke kostuums en een modeshow van kinderen met Chinese klederdrachten. Chinese studentenverenigingen van de Rotterdamse Erasmus Universiteit organiseren tot en met vrijdag 4 februari voor de 5e keer China Focus! met voorstellingen, workshops en lezingen met Chinees gerelateerde onderwerpen.

Utrecht beleeft Chinees Nieuwjaar ook op donderdag 3 februai, met om 19.00 uur vuurwerk en de drakendans op het Jacobskerkhof en daarna een cultureel programma.

Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival 2012 Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival in Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>