Chinees Nieuwjaar Festival 2012 Den Haag

Maandag 23 januari 2012  was het Chinees Nieuwjaar: toen begon volgens de Chinese dierenriem het jaar van de Draak (2013: klik hier). Op zaterdag 28 januari viert de Chinese gemeenschap traditiegetrouw het Chinees Nieuwjaar Festival in Den Haag. De aangegeven tijden zijn verwarrend; er is sprake van twee programma’s: op het Spuiplein/Atrium en in Chinatown.

 

De site van het Chinees Nieuwjaar Festival meldt dat om 13.00 uur de Openingsceremonie begint bij Q-Park Bijenkorf (met vanaf 11.00 uur de Chinese markt): een ritueel waarbij de draken en de leeuwen tot leven worden gewekt. Om 13.30 uur start de optocht met knalvuurwerk over de Gedempte Burgwal, door de Chinese poort bij de Amsterdamse Veerkade en door de Chinese poort in de Wagenstraat. De optocht eindigt op het Spuiplein.

 

De site van de Chinese cultuur meldt dat er van 11.30 tot 12.00 uur een optocht door Chinatown naar het stadhuis trekt, met van 12.15 tot 12.55 uur de openingsceremonie met traditionele daken- en leeuwendans, van 13.00 tot 14.30 uur optredens door Chinese groepen en de hele dag een Chinese markt in het Atrium. Om 18.00 uur wordt de dag afgesloten op de Groenmarkt met een optreden draken –en leeuwendans en vuurwerk. Vanaf 16.00 uur zijn er demonstraties van de Chinese vechtsport Kung Fu op het Spuiplein. Na afloop gaan alle medewerkers eten in de Chinese restaurants in Chinatown.

 

De Chinezen in Amsterdam vieren hun Nieuwjaar zondag 29 januari met het Asian Food Festival op de Nieuwmarkt vanaf 13.00 uur,. Er is dit jaar geen vuurwerk, maar wel een markt met culinair lekkers uit onder meer China, Thailand, Japan en Indonesië. Daarnaast zijn er shows die een fusie van Aziatische muziek, martial arts, dancers en drakendans bieden. Rotterdam vierde het Chinese Nieuwjaar op woensdag 25 januari rondom  de West-Kruiskade, het Chinatown van de havenstad.  Utrecht beleefde het nieuwsjaar op zondag 22 januari. Almere beleeft voor het eerst een Chinees Nieuwjaarsfeest: zaterdag 28 januari in het Van der Valk Hotel.

Lees ook:Chinees Nieuwjaar in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam
Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival in Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar Festival Den Haag
Lees ook:Zaterdag 13 februari: Chinees Nieuwjaar Festival Den Haag
Lees ook:Chinees Nieuwjaar 2011 in de vier grote steden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>