Nederlands Film Festival 2009 in Utrecht

Woensdag 23 september tot en met vrijdag 2 oktober 2009 staat de stad Utrecht in het teken van de 29e editie van het Nederlandse Film Festival (editie 2012: klik hier). Het hoofdprogramma biedt een selectie van de beste films van eigen bodem van afgelopen jaar: speelfilms, documentaires, korte films en tv-drama’s. Een jury beoordeelt en bekroont films in 18 categorieën met de Grote Prijs van de Nederlandse Film: het Gouden Kalf, die samen met de Publieksprijs en de prijs van de Nederlandse Filmkritiek worden uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film op vrijdag 2 oktober. In de debuutcompetitie dingen ‘eerstelingen’ naar de Filmprijs van de Stad Utrecht, die de burgemeester van de stad op de openingsavond op 23 september uitreikt in de Stadsschouwburg. Programma en tickets: zie website.

 

Naast het filmprogramma presenteert het festival seminars, gesprekken en discussies rond de Nederlandse film, workshops, bijeenkomsten en debatten. Een paar highlights: ‘Het Festijn der Onvervuld Verlangen’, speed daten voor scenaristen en regisseurs. In ‘Schrijfpaleis de Luxe’ spelen bekende acteurs live scènes uit nog niet beslaande speelfilmscripts. In ‘Makers voor Makers’ kunnen filmmakers hun plannen bespreken met vakbroeders. In ‘Het Gouden Filmidee’ geeft filmmaker Paul Ruven tips. Jean de Velde geeft een masterclass scenarioschrijven en het Netwerk Scenario-schrijvers organiseert ‘Naar Buiten’: de Dag van het Scenario.

 

Het festival begon in 1981 op initiatief van regisseur Jos Stelling en liep tot 1994 onder de naam ‘Nederlandse Filmdagen’. In het begin was het vooral een onderonsje voor vaderlandse filmmakers op één locatie. Tegenwoordig is het een mega evenement met locaties in de hele stad. In 2007 presenteerde het festival de Canon van de Nederlandse Film. Voor doven en slechthorende zijn er speciale vertoningen, maar ook voor blinden en slechtzienden.

Lees ook:Nederlands Film Festival Utrecht
Lees ook:Nederlands Film Festival 2010
Lees ook:Nederlands Film Festival 2014 in Utrecht
Lees ook:Nederlands Film Festival 2011
Lees ook:Nederlands Film Festival 2017 – 20 t/m 29 september

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>