Nederlands Film Festival 2012 van start gegaan

Woensdag 26 september 2012 ging de 33e editie van het Nederlands Film Festival (NFF) van start in de Utrechtse Stadsschouwburg (2013: klik hier). Het festival duurt tot en met vrijdag 5 oktober. De openingsfilm was ‘Nono, het zigzag kind’ van de Vlaamse regisseur Vincent Bal, de eerste van 84 films die tijdens het NFF in première gaan. Als voorfilm werd ‘Onder Controle’ getoond, de eerste film die tot stand kwam met regiebijdragen van het publiek. Filmvedette Willeke van Ammelrooy geëerd met een Gouden Kalf voor de Cultuurprijs. De filmprijs van de Stad Utrecht, voor de beste debuutfilm van het NFF, ging naar ‘Interzone – gedichten van Bart Chabot’ van Jeroen S. Rozendaal.

 

Op het NFF gaan veel films in première, maar ook de filmhits van afgelopen jaar zijn nog één keer op het grote doek te zien: dat is het hart van het festival. Daarnaast zijn er special events als: De Talkshow, Documentaire Previewdag, Volkskrant NFF dag, VPRO Previewdag, CJP Serveert, Vlaamse Avond, Drive in Bioscoop, NFF Filmconcert en De Belofte: zes jonge acteurs en actrices en acht talenten in andere disciplines binnen de filmwereld zijn extra zichtbaar als belofte voor de toekomst. Sinds 1994 wordt ieder jaar een eregast uitgenodigd: dit jaar is dat acteur Jeroen Willems. Hij is aanwezig bij veel filmvertoningen en evenementen, presenteert het NFF-Lab en zingt Brel op woensdag 3 oktober in de Stadsschouwburg.

 

Veel films dingen mee naar de Gouden Kalveren, de prijzen van het festival, die tijdens het Gala van de Nederlandse Film op de slotavond worden uitgereikt. Een jury beoordeelt en bekroont films in verschillende categorieën. Het festival begon in 1981 op initiatief van regisseur Jos Stelling en liep tot 1994 onder de naam ‘Nederlandse Filmdagen’. In het begin was het vooral een onderonsje voor vaderlandse filmmakers op één locatie. Tegenwoordig is het een mega evenement met locaties in de hele stad.

Lees ook:Nederlands Film Festival 2011
Lees ook:Nederlands Film Festival 2013
Lees ook:Woensdag 21 september: start Nederlands Film Festival 2016 in Utrecht
Lees ook:Nederlands Film Festival 2010
Lees ook:Nederlands Film Festival 2014 in Utrecht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>