Charley Toorop nog één week in Rotterdam te zien

IMG_20160609_123851De grote overzichtstentoonstelling van schilderes Charley Toorop (1891-1955) is nog één week te zien in het Rotterdamse museum Boijmans van Beuningen: tot en met zondag 18 januari. Toorop is één van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de 20ste eeuw. De expositie reist daarna door naar het Musée d’Art Moderne in Parijs. Er hangen ruim 120 werken in het Boijmans, waaronder tien schilderijen uit privé-bezit, die nog nooit eerder te zien waren.

 

Toorop schilderde zelfportretten, die voor het eerst allemaal bij elkaar hangen, maar ook boeren, vissers en arbeiders. Naast haar realistische werk is er ook aandacht voor haar minder bekende expressionistische fase. Haar vader, schilder Jan Toorop, leidde haar op tot ‘de vrouwelijke Van Gogh’: een zelfbewuste en onafhankelijke vrouw, die met een zelfstandige kunstcarrière haar tijd ver vooruit was. De expositie heet ‘Vooral geen principes’: ze hield volgens de conservator van eerlijkheid en no-nonsense. Maar eigenlijk slaat de titel op het feit dat Toorop alles voor de schilderkunst opzij zette.

Lees ook:Overzicht Charley Toorop in Boijmans Rotterdam
Lees ook:Kokoschka ‘Mensen en beesten’ in museum Boijmans van Beuningen Rotterdam
Lees ook:Scheringa-collectie te zien in museum MORE in Gorssel
Lees ook:Bewonderde Stad in Haags Mauritshuis
Lees ook:Van Gogh en de Kleuren van de Nacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>