Van Gogh en de Kleuren van de Nacht

Het Van Gogh Museum in Amsterdam organiseert voor het eerst sinds lange tijd weer een tentoonstelling, die geheel gewijd is aan Vincent van Gogh (1853-1890). Vrijdag 13 februari 2009 opent de tentoonstelling ‘Van Gogh en de Kleuren van de Nacht‘, die tot en met 7 juni is te zien. De expositie was vorig najaar te zien in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York. Er hangen 32 schilderijen, 19 werken op papier en 5 briefschetsen bij elkaar, die allemaal te maken hebben met de fascinatie van de schilder voor de kleuren van de nacht. Het landschap in schemerlicht was een van zijn favoriete onderwerpen. ‘De Sterrennacht’, uit de collectie van het MoMA, is misschien wel het beroemdste schilderij, dat erbij hangt. Van Gogh ‘vond het zelf eigenlijk niks’, aldus Hoofd Collecties Van Heugten, ‘Hij vond het te experimenteel.’ Hoe dan ook, het werk hangt voor het eerst sinds 1990 weer even in Amsterdam.

 

In het werk van Van Gogh komen avond en nacht regelmatig voor. Bekend uit zijn begintijd is ‘De Aardappeleters’ uit 1885. In Frankrijk schilderde hij onder andere zaaiers in de avond. ‘De Sterrennacht’ is één van zijn poëtische schilderijen, die hij aan het eind van zijn leven maakte. De tentoonstelling in New York was een groot succes. Het Van Gogh Museum hoopt ook op topdrukte, want musea beginnen de plotselinge kredietcrisis te voelen. Musea die veel buitenlandse toeristen trekken, zien hun bezoekersaantallen behoorlijk dalen: in het Van Gogh Museum dit jaar tot nu toe al 20 % minder. Kleinere musea zullen grotere klappen te incasseren krijgen: sponsors staan niet bepaald te dringen, of hebben hun budgetten drastisch verlaagd. Aan de andere kant zakken de prijzen van kunstwerken en daar hebben musea weer baat bij. Tijdens de tentoonstelling geldt een toeslag van € 2,50: ook voor houders van de Museumkaart (kinderen tot en met 17 jaar betalen geen toeslag). Van donderdag tot en met zaterdag zijn de openingstijden verruimd naar 22.00 uur.

Lees ook:Van Gogh, My Dream Exhibition in Beurs van Berlage Amsterdam
Lees ook:Kokoschka ‘Mensen en beesten’ in museum Boijmans van Beuningen Rotterdam
Lees ook:Via Google Art naar het museum
Lees ook:The Art of the Brick in Amsterdam EXPO wegens succes verlengd tot eind oktober
Lees ook:Van Gogh Museum: ‘Nederlanders in Parijs 1789 – 1914′

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Van Gogh en de Kleuren van de Nacht

  1. Pingback: Sneed Gaugin het oor van Vincent van Gogh af? | Eropuit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>