Notenkraker ook terug bij Het Nationale Ballet

Niet alleen het Scapino Ballet, maar ook Het Nationale Ballet danst in december het kerstsprookje ‘Notenkraker‘; Scapino in een eigentijdse versie, het Nationaal in een traditionelere versie ‘Notenkraker & Muizenkoning’. Jarenlang was het ballet één van de vaste hoogtepunten van het Scapino Ballet, maar in 1996 maakten Toer van Schayk en Wayne Eagling voor Het Nationale Ballet een betoverende oer-Hollandse versie met schitterende decors, met schaatsers op een bevroren gracht, een Amsterdams grachtenpand van de familie van de hoofdpersoon Clara, een besneeuwd bos en een reusachtige toverlantaarn. Meer dan 215.000 bezoekers zagen dit romantische familieballet. Dinsdag 9 december is de eerste voorstelling van deze cyclus van negen voorstellingen in december (data en tijden: zie website).  

 

‘De Notenkraker’ beleefde haar wereldpremière in 1892 in Rusland. Tsjaikovski kreeg de opdracht om muziek te componeren naar aanleiding van het sprookje van Hoffmann voor een ballet, gemaakt door Lev Ivanov. Het libretto is van de toenmalige huischoreograaf Marius Petipa, die veel klassiekers (Zwanenmeer, Sleeping Beauty) op zijn naam heeft staan. Op de beroemde balletmuziek van Tsjaikovski wordt het verhaal verteld van Clara, die van haar raadselachtige oom Drosselmeijer een notenkrakerpop als kerstcadeau krijgt en ‘s nachts terechtkomt in een wereld van levende speelgoedfiguren. De Notenkraker vecht tegen de Muizenkoning en verandert in een knappe prins die haar meeneemt op een magische reis.

Lees ook:Notenkraker terug bij Scapino Ballet
Lees ook:Het Nationale Ballet brengt The Sleeping Beauty
Lees ook:Groot Russisch ballet Festival in RAI Theater
Lees ook:Kerstballet ‘Notenkraker on Ice’ in Nieuwe Luxor Rotterdam
Lees ook:Het Nationale Ballet: Giselle na internationaal succes terug in Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>