Kamp Westerbork herdenkt 70 jaar bevrijding

download (1)Herinneringskamp Westerbork ik Drenthe herdenkt zondag 12 april dat het 70 jaar geleden werd bevrijd. Op 12 april 1945 werd het doorgangskamp van de nazi’s door Canadese militairen ingenomen. Zondag worden twee goederenwagons ‘onthuld’ die in de oorlog waarschijnlijk zijn gebruikt voor de deportatie van Joden naar vernietigingskampen. De herdenking wordt zondag vanaf 14.00 uur uitgezonden via NPO 2.

Eind vorig jaar kocht Kamp Westerbork vijf wagons in Duitsland, waarvan er nu twee zijn gerestaureerd. Ze komen op een nieuw aangelegd spoor te staan bij de ‘Rampe’, de plek waar de treinen naar het oosten vertrokken. Later dit jaar komen de andere drie wagons ook naar het kampterrein.  Het herinneringscentrum wil met de wagons zichtbaarder maken hoe het kamp er in de oorlog uitzag. Vorig jaar werd een woonbarak teruggeplaatst.

Het Drents Symfonie Orkest speelt zaterdagavond op het kampterrein een historisch concert na, het ‘Concert van de Hoop‘, dat in augustus 19411 werd uitgevoerd door het kamporkest, dat toe nbestond uit veel bekende Joodse musici die bij bekende symfonieorkesten en het Concertgebouworkest hadden gewerkt. Het programma van die uitvoering werd onlangs teruggevonden.

Tussen 6 en 13 april 1045 werd Drenthe bevrijd. Zaterdag 10 april trekt de bevrijdingstour ‘The Final Push’ met bijna 200 historische voertuigen door de provincie, met Kamp Westerbork als eindbestemming. Zondag gaat The Final Push verder via Eelde naar Groningen.

Lees ook:Kamp Westerbork koopt vijf originele goederenwagons
Lees ook:Kamp Westerbork 65 jaar geleden bevrijd
Lees ook:Herdenking bevrijding Kamp Amersfoort
Lees ook:Herdenking Holocaust in Nederland
Lees ook:Barak Anne Frank door brand verwoest

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>