Herdenking bevrijding Kamp Amersfoort

Zondag 19 april wordt in voormalig Kamp Amersfoort herdacht dat het precies 70 jaar geleden werd bevrijd. De NOS doet om 14.00 uur verslag van de herdenking op NPO 2.  Kamp Amersfoort wordt wel ‘een vergeten stukje Holocaust‘ genoemd. Het kamp was berucht, met 35.000 gevangenen, voornamelijk  verzetsstrijders. politieagenten en Joden.

Zie ook: ‘Oorlogsgeheimen’ vanwege 70 jaar bevrijding bij Pathé

De gevangenen moesten zwaar werken, kregen slecht te eten, de hygiëne was slecht en de kampleiders waren wreed. Joseph Kotälla stond bekend als ‘de beul van Amersfoort’. Zo’n 14.000 gevangenen werden op transport naar werkkampen in Duitsland gezet, waar velen alsnog omkwamen. Op 19 april 1945 vluchtte de kampleiding voor de naderende geallieerden. Op 5 mei kregen alle gevangenen een paspoort van het Rode Kruis en konden ze het kamp verlaten. Na de oorlog werd het kamp vrijwel helemaal gesloopt. In de jaren ’90 werd een deel van het terrein ingericht als gedenkplaats, sinds 2000 is het een nationaal monument.

Lees ook:Kamp Amersfoort vergeten stukje Holocaust
Lees ook:Herdenking Holocaust in Nederland
Lees ook:Kamp Westerbork koopt vijf originele goederenwagons
Lees ook:Schuilplaatsverleners WOII krijgen monument in Kamp Amersfoort
Lees ook:Kamp Westerbork herdenkt 70 jaar bevrijding

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>