Bevrijding van Groningen 70 jaar

bloemenjaarmarkt2010-048[1]Dit weekend viert de stad Groningen dat het 70 jaar geleden werd bevrijd. De bevrijding van de stad duurde van 13 tot en met 16 april 1945. Vrijdag 10 tot en met zondag 12 april zijn er activiteiten waaraan honderden mensen meedoen, zoals voorstellingen van twee gevechten op de Paterswoldeweg (vrijdag) en de Grote Markt (zondag), een kampement in het Stadspark, een festival met een talkshow, films en muziek, tentoonstelling, een speelfilm en een taptoe.

In he tStadspark wordt een kampement uit 1945 nagebouwd. Het Groninger Forum organiseert het festival ‘About Freedom’ over de bevrijding van toe ne nde vrijheid van nu, met films, verhalen en gesprekken en ‘de smaak van de vrijheid’ die wordt klaargemaakt in de festivalkeuken. Na de gevechten op de Grote markt op zondagmiddag is er een taptoe van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, Drumfanfare Avanti en The Massed Pipes and Drums.

Zie ook: Kamp Westerbork herdenkt 70 jaar bevrijding

Lees ook:Den Briel viert 440 jaar bevrijding van de Spanjaarden
Lees ook:Taptoe Voorthuizen 2010
Lees ook:Dag van het Park 2015
Lees ook:Nationale Taptoe Ahoy 2011
Lees ook:Nationale Taptoe 2012 in Ahoy Rotterdam

1 Reacties // Reageer

One thought on “Bevrijding van Groningen 70 jaar

  1. Jules Vismale

    De bevrijding van Groningen in 1945 doet me sterk denken aan die van ‘s-Hertogenbosch en Nijmegen in 1944. De schade in de drie binnensteden was door de aanhoudende gevechten tussen de Duitsers en de geallieerden enorm en de twee laatstgenoemde steden raakten hierdoor zelfs hun prachtige neorenaissance stations kwijt al bleef die van de eerstgenoemde behouden. Helaas is daarvan het interieur voor 65% vervangen door een modern en kaal theathergebouw, ingesloten tussen moderne kantoorgebouwen en heeft Groningen een spoorwegennet dat voor 80% uit de 19de eeuw dateert! De binnenstad bij de Martiniustoren en de Grote Markt doet me zelfs denken aan die van Nijmegen en geeft Groningen hierdoor een lelijke uitstraling. De sporen van WO II schijnen zowel daar als elders nog vrij moeilijk uit te wissen, zelfs na 70 jaar.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>