Marine bestaat 525 jaar

IMG_20160524_150646De Nederlandse Marine viert dit jaar haar 525 jaar bestaan, samen met belangrijke vestingplaatsen. De Habsburgse keizer Maximiliaan II vaardigde als machthebber van de Nederlanden op 8 januari 1488 de Ordonnantie op de Admiraliteit uit: sindsdien heeft  ons land een eigen zeemacht, sinds 1813 met het predicaat Koninklijke. Het startsein wordt dinsdag 8 januari 2013 gegeven met het ceremonieel hijsen van de Nederlandse vlag in een aantal steden, zoals in Hoorn.

 

Een van de voorgangers van de huidige Marine was de Admiraliteit van het Noorderkwartier, waarvan het bestuur afwisselend was gevestigd in Hoorn en Enkhuizen. Het ceremonieel hijsen van de nationale driekleur, de ‘vlaggenparade’, vindt dagelijks om 09.00 uur plaats op alle schepen en inrichtingen van de Koninklijke Marine. Daarmee wordt gesymboliseerd dat de krijgsmacht ten dienste staat van de Nederlandse samenleving; de Zeemacht sinds 525 jaar. De marine beschermt de internationale handelsvloot al eeuwen, voor ons land als maritieme handelsnatie geen overbodige luxe. Op dit moment worden  koopvaardijschepen tegen piraterij beschermd voor de kust van Somalië. De Marinedagen staan dit jaar op 20 tot en met 23 juni gepland, gelijktijdig met Sail Den Helder.

Lees ook:Pinksterfeesten Delfzijl – al sinds 1876
Lees ook:Amsterdamse Marinedagen
Lees ook:Voor het eerst Chinese marineschepen afgemeerd in Rotterdam
Lees ook:Open dag gevangenissen
Lees ook:Marinedagen Den Helder 2015

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>