Halloween 2012

IMG_20160518_103902Afgelopen weekend vonden in ons land veel griezelevenementen plaats, maar écht Halloween is het op woensdag 31 oktober: vooral in de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Ierland een feestdag. Als het donker wordt, gaan kinderen op pad en bellen aan bij huizen die zijn versierd met pompoenen en lichtjes om snoep te krijgen. De Kelten noemden de nacht van 31 oktober op 1 november Samhain: de overgang van de zomer naar de winter.

Druïden beweerden dat het dodenrijk op deze ‘Day of the Death’ het dichtst bij de bewoonde wereld stond en geesten van gestorvenen in levende lijven konden glippen. De Katholieke kerk maakte daarvan in de 9e eeuw in Allerheiligen: 1 november, een dag om het kerkhof te bezoeken. De protestantse kerk schafte Halloween in de 16e eeuw af, maar Engeland en Ierland hielden er een wereldlijk feestje aan over: ‘All Hallows Eve’. Als griezels verklede kinderen bellen aan en roepen: ‘Trick or treat’, om snoep te krijgen en volwassenen organiseren griezelparty’s. Ierse emigranten namen Halloween mee naar Amerika: daar werd de van een pompoen uitgesneden masker het symbool van Halloween. Ierse immigranten namen het gebruik in de 19e eeuw mee naar Amerika, toen ze massaal de Grote Hongersnood in hun eigen land ontvluchtten. Het werd er snel populair en uit een pompoen uitgesneden lampion werd het symbool van Halloween.

Pas later kwamen de horror-outfitjes in zwang. Iedere Amerikaanse en Canadese stad doet aan Halloween, soms zelfs met gigantische parades. Volwassenen houden eigen feestjes. Veel regio’s in Nederland, Vlaanderen en Noord-Frankrijk kennen hun eigen variant: Sint-Maarten. Op 11 november trekken kinderen met lampionnen van deur naar deur en zingen Sint-Maartenliedjes in ruil voor snoep, alleen zijn ze niet als griezels verkleed.

Lees ook:Halloween in Nederland
Lees ook:Halloween in Nederland
Lees ook:Halloween 2010 in Nederland
Lees ook:Halloweenfeesten 2011 in Nederland
Lees ook:Halloween in Amsterdam: Festival, Parade en Horror Show

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>