Halloweenfeesten 2011 in Nederland

IMG_20160518_103902Maandag 31 oktober 2011 is het Halloween. Iedere Amerikaanse en Canadese stad organiseert optochten en feesten, maar in ook Nederland is de laatste jaren op griezelgebied steeds meer te beleven: vooral op zaterdag 29 oktober (2012: klik hier). ’s Nachts gaat de wintertijd in, schijnt amper maanlicht en is het ‘de Nacht van de Nacht’: reden om extra te griezelen. Een greep uit het aanbod (tips zijn meer dan welkom):

 

De Westergasfabriek in Amsterdam is van 22.00 tot 07.00 uur het domein van zombies en andere griezels, tijdens de Amsterdam Halloween Party (The Walking Dead premiere party). Daaraan voorafgaand wordt de hoofdstad opgeschrikt door een ware optocht van griezels: de Zombiewalk. Om 19.30 uur verzamelen zombies zich in Metrostation Rokin (in aanbouw) en trekken vanaf 20.30 uur door de stad naar het Wester-Griezel-Park.

 

Bioscoopketen Pathé biedt zaterdag 29 oktober haar inmiddels vermaarde horror movie marathon Halloween Horror Show niet alleen in het Amsterdamse Tuschinski theater, maar ook in negen andere steden: Arnhem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Helmond, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Zwolle. De Halloween Horror Show komt voort uit het roemruchte Weekend of Terror, dat in de jaren ’80 en ’90 in Tuschinski plaatsvond. 

Walibi organiseert tot en met zondag  30 oktober tot 22.00 uur de Halloween Fright Nights.  

Vestingstadje Bourtange houdt het weekend Magisch Samhein, met zaterdagavond de Samhainnacht en het hele weekend een magische markt.

Kasteel Keukenhof is zaterdag tijdens Hauted Castle het domein van vampiers, heksen en ondoden: ‘s middags voor iedereen, maar na 18.30 uur wordt het echt eng en is het niet geschikt voor kinderen onder de zestien, aldus de organisatie. Om 15.00 uur wordt meegedaan aan Thrill of the World: dan dansen mensen over de hele wereld op Thriller van Michael Jackson.

Het Haagse Drievliet organiseert zaterdag 29 en zondag 30 oktober activiteiten in de sfeer van Halloween.

De Brabanthallen in Den Bosch organiseren Monsters Ball op zaterdagnacht.

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam organiseert voor kinderen ouder dan 6 jaar de EngeDierenDag.

De halfjaarlijkse Gothic & Fantasy beurs in Expo Rijswijk staat in het teken van Halloween.

De Kelten vierden dan hun Samhain-nacht: de overgang van zomer naar winter. Druïden beweerden dat in deze nacht de wereld van de geesten en van het aardse bestaan het dichtst bij elkaar stonden. Tijdens de ‘Day of the Dead’ zouden geesten van gestorvenen terugkomen en in levende lijven kunnen glippen. De Katholieke kerk maakte daarvan in de 9e eeuw Allerheiligen: 1 november, een dag om het kerkhof te bezoeken. De protestantse kerk schafte het in de 16e eeuw af, maar in Engeland leeft het sindsdien voort als een wereldlijk feest: All Hallows Eve. Als griezels verklede kinderen bellen aan en roepen: ‘Trick or treat’, om snoep te krijgen en volwassenen organiseren griezelparty’s. Ierse emigranten namen Halloween mee naar Amerika: daar werd de van een pompoen uitgesneden masker het symbool van Halloween.

Lees ook:Halloween in Amsterdam: Festival, Parade en Horror Show
Lees ook:Amsterdam Halloween Festival 2017
Lees ook:Halloween 2010 in Nederland
Lees ook:Halloween 2012 in Nederland
Lees ook:Halloween 2012

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>