Herdenking Operatie Market Garden, vrijdag 16 t/m zondag 18 september

IMG_20160529_141921Zaterdag 17 en zondag 18 september wordt Operatie Market Garden herdacht. Op de Ginkelse Heide landen zaterdag vanaf 10.0 uur meer dan 700 parachutisten. Aansluitend is de Airborne Herdenking op de Ginkelse Heide bij het Airborne monument aan de N224. Daarna worden de luchtlandingen vanaf 14.00 uur vervolgd tot circa 16.30 uur. Parachutisten uit Engeland, de VS, Nederland en andere NSVO-landen zullen springen uit verschillende vliegtuigen, waaronder Hercules en Dacota’s.

Update: de ochtenddropping is afgelast vanwege mist; aan het eind van de ochtend wordt gekeken of parachutisten later op de dag wel kunnen springen

Vrijdagavond 16 september wordt bij de John Frostbrug de Slag om Arnhem herdacht met vanaf 20.30 uur de Bridge to Liberation Experience. Het Gelders Orkest, Introdans en een aantal artiesten vertellen het verhaal van de lag, met dit jaar de nadruk op liefde in oorlogstijd, verteld vanuit een vrouwelijk perspectief. Het hele weekend zijn er in de regio Arnhem en Nijmegen tal van activiteiten.

Dit jaar is het 72 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond: de grootste geallieerde operatie op Nederlandse bodem tijdens de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden moesten vanaf België doorstoten naar de Rijn, bij Arnhem de rivier oversteken en daarvandaan de rest van ons land bevrijden en naar Duitsland oprukken. Voor Nederland boven de grote rivieren werd het een fiasco: de geallieerden kregen de laatste brug bij Arnhem in september 1944 niet in handen. Hierdoor bleef de rest van het land bezet door de Duitsers en kreeg de bevolking in het westen het zwaar te verduren tijdens de beruchte hongerwinter.

Lees ook:Herdenking Slag om Arnhem – 70 jaar geleden
Lees ook:Herdenking Waaloversteek Nijmegen – 70 jaar geleden
Lees ook:Slag om Arnhem 65 jaar geleden
Lees ook:Noord Brabant viert 65 jaar Operatie Market Garden
Lees ook:Operatie Market Garden 70 jaar geleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>