Slag om Arnhem 65 jaar geleden

IMG_20160529_141921Vrijdag 18 september 2009 werd de Slag om Arnhem bij de John Frostbrug over de Rijn herdacht. De brug ging de geschiedenis in als ‘A Bridge too Far’: de geallieerden slaagden er niet in de brug op de Duitsers te veroveren. Op verschillende plaatsen in Noord-Brabant en Gelderland wordt deze week herdacht dat 65 jaar geleden Operatie Market Garden begon. Op 17 september startte Operatie Market: bij Arnhem, Nijmegen en Eindhoven werden 35.000 parachutisten gedropt, die belangrijke bruggen moesten veroveren. Tegelijkertijd begon Operatie Garden met 350.000 man grondtroepen. Vanuit België rukten ze op langs de ‘Hells Highway’: ze bevrijdden Eindhoven, Nijmegen en stadjes en dorpen op de route, wisten de Waalbrug bij Nijmegen in te nemen, maar slaagden er niet in verder op te rukken.

 

De film ‘A Bridge too Far’ uit 1977 verhaalt over de mislukte poging de brug bij Arnhem te veroveren. Het was de eerste grote tegenslag voor de geallieerden, sinds zij op D-Day (6 juni 1944) in Normandië aan land kwamen. Voor die film werd overigens de brug over de IJssel bij Deventer gebruikt, omdat die stad en omgeving er nog ongeschonden bij lagen: van de Rijnstad was na de oorlog weinig meer over. Mede door de film is de Slag om Arnhem beroemd, maar de strijd om Nijmegen was net zo bloedig. Na de bevrijding op 20 september werd de stad aan de Waal frontstad en uitvalsbasis voor de verdere bevrijding van West-Europa. Noord-Nederland moest daar tot 5 mei op wachten en eerst nog een barre hongerwinter doormaken. Koningin Beatrix en de Britse prinsgemaal Phillip zijn zondag aanwezig bij de herdenking op het Keizer Trajanusplein in Nijmegen. Zondag is er ook een grote herdenking op de Airborne Begraafplaats in Oosterbeek, waar 1800 gesneuvelde militairen begraven liggen. De Nederlandse en Britse ministers van Defensie komen er een krans leggen. De NOS zendt zondag vanaf 23.40 uur op Nederland 1 een samenvatting uit van beide herdenkingen.

Lees ook:Herdenking Slag om Arnhem – 70 jaar geleden
Lees ook:Herdenking Waaloversteek Nijmegen – 70 jaar geleden
Lees ook:Noord Brabant viert 65 jaar Operatie Market Garden
Lees ook:Operation Market Garden – 70 jaar geleden begon de bevrijding
Lees ook:Herdenking Operatie Market Garden, vrijdag 16 t/m zondag 18 september

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>