Operatie Market Garden 70 jaar geleden

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Operatie Market Garden plaatsvond: de grootste geallieerde operatie tijdens de Tweede Wereldoorlog op Nederlandse bodem. Voor Nederland boven de grote rivieren liep het op een fiasco uit: de geallieerden wisten de laatste brug bij Arnhem in september 1944 niet in te nemen. Hierdoor kon de rest van het land niet worden bevrijd en kreeg met name het westen te maken met de beruchte hongerwinter. Dit historische momentum gevierd en herinnerd met Operation Market Garden 2014.

Zondag 14 september trekt een stoet van 500 historische geallieerde voertuigen en 1.500 manschappen uit heel Europa en de VS van de Belgische grens naar het noorden, passeert onder meer Valkenswaard, Eindhoven, Sint Oedenrode en eindigt in Veghel. Daar staat vrijdag 12 tot en met zaterdag 20 september de Basecamp, een basiskamp met verschillende subkampementen zoals die 70 jaar geleden in Brabant stonden, en een arena met historische militaire voertuigen. Iedereen kan er van 19.00 tot 21.00 uur op eigen gelegenheid (dus zonder gids) rondkijken. De kassa’s sluiten om 19.00 uur. Tickets: zie website. Tot het eind van de maand hebben verschillende Brabantse steden en dorpen hun eigen herdenkingen, zoals Eindhoven op 18 september, de dag waarop de stad in 1944 werd bevrijd. In en om Arnhem zijn ook verschillende activiteiten, zoals het Bridge to Bridge hardloopevenement op zondag 14 september.Valkenswaard beleeft zondag 14 september, nadat de militaire stoet door het dorp is getrokken, het jaarlijkse Bloemencorso, dat aansluit op 70 jaar vrijheid.

Lees ook:Operation Market Garden – 70 jaar geleden begon de bevrijding
Lees ook:Herdenking Operatie Market Garden, vrijdag 16 t/m zondag 18 september
Lees ook:Noord Brabant viert 65 jaar Operatie Market Garden
Lees ook:Herdenking Slag om Arnhem – 70 jaar geleden
Lees ook:Slag om Arnhem 65 jaar geleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>